Jolien D'hoore: "Uitstel Spelen is nu nog niet aan de orde"

  "Ik bereid me gewoon voor op de Spelen alsof ze normaal zullen doorgaan."

  Als alles naar plan verloopt, dan strijdt Jolien D’hoore binnen een goede 4 maanden voor een medaille op de wielerbaan in Tokio. Maar de onzekerheid over het al dan niet doorgaan van de Spelen knaagt ook aan D'hoore: “Ik bereid me voor alsof alles normaal doorgaat.”

  Na het kwakkeljaar 2019 begon Jolien D’hoore opnieuw met goede moed aan 2020. Een medaille scoren op het WK baanwielrennen afgelopen maand lukte niet, al kon ze haar blik al snel richten op komende zomer en Tokio. Het coronavirus lijkt ook die plannen nu misschien te gaan verstoren.

  "Ik wil er niet aan denken dat de Spelen niet doorgaan"

  In gesprek met Sporza laat D’hoore in haar kaarten kijken. Hoe kijkt D’hoore op dit moment richting Tokio en een mogelijk uitstel van de Spelen? “Ik wil er momenteel nog niet aan denken dat het niet zou doorgaan.”

   

  “Het is een groot doel waar ik naartoe werk. Ik vind ook dat die vraag nog niet aan de orde is. We moeten eerst afwachten hoe alles evolueert en binnen enkele weken moet dan de balans opgemaakt worden. We moeten nu vooral kalm blijven en hoopvol.”

   

  “Ik bereid me gewoon voor op de Spelen alsof ze normaal zouden doorgaan. We hebben een strakke planning. Er zijn andere mensen die bevoegd zijn om te kijken of het veilig is voor ons. Als atleet moeten wij ons enkel bezighouden met onze sport en onze voorbereiding."

   

  “De eerstkomende twee weken zullen cruciaal zijn in de beslissing. Als het blijkt dat het echt niet veilig is voor ieders gezondheid, dan mag het niet doorgaan. Maar wanneer het zover is, dan zien we dat dan wel.”

  In Tokio zal D'hoore (l) in de ploegkoers een duo vormen met Lotte Kopecky (r).

  "Topsporters moeten kunnen inspelen op verandering"

  De laatste weken klinkt de roep om uitstel van de Spelen alsmaar luider, onder meer omdat niet alle atleten zich even goed zouden kunnen voorbereiden op Tokio 2020. Gaat D’hoore daarmee akkoord?

   

  “Tot nu toe zitten alle atleten zowat in dezelfde schuit. Wij hebben natuurlijk wel het voordeel dat we nog buiten kunnen fietsen, al zullen het sowieso speciale Spelen zijn. De voorbereidingen en de stages moeten worden aangepast. Maar als atleet moet je wat kunnen inspelen op veranderingen. Dat kunnen alle topsporters wel.”

  Op het WK baanwielrennen vorige maand greep D'hoore naast een medaille.

  Na de valpartijen in 2019 brengt 2020 corona mee

  2019 was een jaar om snel te vergeten voor D’hoore, die door pech achtervolgd werd. Geslaagde Spelen in Tokio zouden die kater voor D’hoore kunnen
  doorspoelen. “Vorig jaar ben ik twee keer zwaar gevallen”, legt ze uit.

   

  “Door mijn eerste val heb ik toen het voorjaar moeten missen en bij mijn tweede val zat ik 8 weken aan de kant met een elleboogbreuk. Het is nu een beetje hetzelfde: ik moet mezelf behelpen. Al is de situatie nu voor iedereen hetzelfde, dus daar moeten we ons aan optrekken.”

   

  Na de pech van 2019 kwam 2020 op de proppen met het coronavirus. Zal deze ongewone periode het leven van topsporters gaan veranderen? "Ik denk wel dat als alles achter de rug is, dat die corona-maatregelen nog even gaan blijven hangen."

   

  "Handen geven of kussen zal ik niet te snel meer doen, en ook mijn handgel zal altijd in de buurt blijven. De mens zal misschien wat afstandelijker worden, maar misschien zullen we daardoor des te meer genieten van een kopje koffie op training."