Stort transfermarkt in door corona? "Spelers zullen zakken in waarde"

  Atlético betaalde afgelopen zomer 126 miljoen euro aan Benfica voor Joao Félix, de duurste aankoop van 2019.

  De gevolgen van de pandemie van het coronavirus zullen komende zomer ook voelbaar en zichtbaar zijn op de transfermarkt in het voetbal. Dat berekende de Duitse sporteconoom Christoph Breuer. "Spelers onder de absolute top zullen in waarde zakken", luidt het.

  Door de coronacrisis liggen zowat alle sportcompetities in Europa stil. Niet alleen sportief zorgt dat voor chaos, ook financieel zullen veel clubs, instanties en organisaties zware verliezen lijden.

   

  De Duitse sporteconoom Christoph Breuer deed onderzoek naar de impact van de coronacrisis op de Europese transfermarkten in het voetbal. Hij kwam tot de conclusie dat komende zomer voor veel spelers minder betaald zal worden.

  "Grote clubs zullen de crisis zonder kleerscheuren doorkomen"

   "Er wordt absoluut een deuk verwacht in de transfermarkt en de transferwaardes van spelers", zegt hij. "Zeker voor spelers onder de echte top, zal niet meer de volledige prijs betaald worden."

   

  "De marktwaarde van de echte supersterren zal min of meer stabiel blijven. Zij zijn van grote waarde voor hun clubs, die bovendien financieel doorgaans beter gewapend zijn om zo'n crisis te overleven, omdat zij rijke investeerders hebben. Mogelijk komen zij de crisis zelfs zonder kleerscheuren door."

  Intussen is wel duidelijk dat de crisis het Europese voetbal miljarden zal kosten. Zo liet de voorzitter van de UEFA eerder vandaag nog weten dat de UEFA honderden miljoenen euro's zal verliezen door het uitstel van het EK. Maar ook clubs zullen in de klappen moeten delen. Er moeten dus oplossingen gezocht worden. 


  "Clubs kunnen volgend seizoen eventueel met kleinere selecties werken. Daarnaast zullen zij individueel moeten kijken hoe ze de kosten naar omlaag kunnen halen", suggereert Breuer.

  België was 8e grootste uitgever in 2019

  Vorig jaar gaven voetbalclubs wereldwijd een recordbedrag van 6,63 miljard euro uit aan transfers. In die totaalsom zorgt Europa logischerwijs voor het grootste aandeel. De bij de UEFA aangesloten landen en clubs zorgden voor 76 procent van de uitgaven, goed voor 5,05 miljard euro.

   

  Naar jaarlijkse gewoonte spanden de Engelse clubs de kroon met 1,36 miljard euro aan uitgaven aan inkomende transfers, gevolgd door Spanje met 1,15 miljard euro. België staat met 164 miljoen euro op de achtste plaats, voor onder meer Portugal, Nederland en Turkije.