Zelfs Amerikaanse atletiekbond wil Olympische Spelen uitstellen, maar IOC plooit niet

  IOC-voorzitter Thomas Bach houdt voet bij stuk.

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil de Spelen van Tokio deze zomer laten doorgaan, zo bevestigde voorzitter Thomas Bach vandaag nog eens, ondanks wereldwijde kritiek. Een groeiend aantal atleten en federaties wil de Spelen immers uitgesteld zien. 

  "Niet ten koste van gezondheid en veiligheid"

  Vandaag hebben de Duitse atletiekbond, de Amerikaanse atletiekfederatie en het Braziliaans Olympisch Comité (COB) laten weten dat ze Tokio 2020 liever een jaar willen uitstellen. De Amerikaanse zwembond en de Britse altetiekfederatie denken er net hetzelfde over.

   

  "Ons doel is atleten te laten excelleren op de Olympische Spelen, maar niet ten koste van hun gezondheid en veiligheid", schrijft CEO Max Siegel van de Amerikaanse atletiekbond in een brief.

   

  "Wij weten dat er geen perfecte antwoorden bestaan en dat dit een hele moeilijke en complexe beslissing is, maar zo krijgen de atleten tenminste de kans om zich op de juiste manier fysiek, mentaal en emotioneel voor te bereiden op deelname aan veilige en succesvolle Spelen."

  "Als voormalig judocoach heb ik geleerd dat het de droom is van iedere sporter om in de best mogelijke omstandigheden aan de Spelen te beginnen", klinkt het bij COB-voorzitter Paulo Wanderley. "Gezien de huidige situatie, lijkt die droom dit jaar niet mogelijk te zijn."

  Thomas Bach: "Zijn er 24 uur mee bezig"

  IOC-voorzitter Thomas Bach heeft vandaag herhaald dat een afgelasting van de Olympische Spelen in Tokio momenteel niet op tafel ligt.

   

  "Het zou de olympische droom doorkruisen van 11.000 atleten uit 206 nationale comités en het IOC-vluchtelingenteam", vertelde de 66-jarige Bach op de Duitse radio. "Zo'n afgelasting zou de minst eerlijke oplossing zijn."

   

  Vanwege het coronavirus besliste de UEFA eerder Euro 2020 met een jaar uit te stellen. Maar zo'n verschuiving is voor de Olympische Spelen allerminst vanzelfsprekend, zegt Bach.

   

  "De Olympische Spelen kan je niet zoals een voetbalwedstrijd verplaatsen naar volgende zaterdag", benadrukt Bach, die door de sluiting van het Olympic House in Lausanne van thuis moet werken.

   

  "Het is een zeer complexe onderneming waarbij je verantwoordelijk moet handelen op basis van duidelijke feiten. We zijn daar elke dag 24 uur mee bezig."

   

  De openingsceremonie van de  Olympische Spelen in Tokio staat op vrijdag 24 juli geprogrammeerd.

  De Olympische Spelen kan je niet zoals een voetbalwedstrijd verplaatsen naar volgende zaterdag.

  IOC-voorzitter Thomas Bach

  VIDEO: Waarom de Spelen bijna altijd doorgaan