Anderlecht ontslaat Zetterberg en wijst daarvoor naar coronacrisis

  Pär Zetterberg keerde in november 2018 terug naar Anderlecht.

  Anderlecht heeft de samenwerking met Pär Zetterberg stopgezet. De Zweed arriveerde november 2018 in het Astridpark, maar heeft in het nieuwe organigram van paars-wit geen plaats meer. Hij wordt om financiële redenen van de loonlijst geschrapt, zegt de recordkampioen. 

  "Net als andere economische activiteiten staat het voetbal door de uitbraak van het coronavirus voor een enorme uitdaging", schrijft Anderlecht over het ontslag van Zetterberg. "De logische maatregelen van de autoriteiten en de federatie hebben wel een enorme financiële weerslag op de werking van onze club."

   

  "Het is onze taak om ons op korte termijn te wapenen tegen het inkomstenverlies dat de stopzetting van de competitie met zich meebrengt. Die noodzakelijke maar moeilijke oefening, moet van RSC Anderlecht, op lange termijn, weer een succesvolle voetbalclub maken. Er wordt een inspanning gevraagd aan alle medewerkers en directieleden van de club. Daar horen moeilijke en pijnlijke beslissingen bij."

   

  "Eén daarvan is het ontslag van Pär Zetterberg. De Zweed blijft een monument van RSCA. We zijn hem erg erkentelijk voor al wat hij hier verwezenlijkt heeft en voor wat hij betekent voor paars-wit."

   

  Een zoveelste hervorming in het Astridpark dus. Zetterberg werd door Marc Coucke teruggehaald onder luid applaus van de paars-witte aanhang, samen met Frank Arnesen, maar werd afgelopen seizoen na tal van verschillende functies gedegradeerd tot assistent.

   

  In het nieuwe organigram, met CEO Karel Van Eetvelt, adviseur Wouter Vandenhaute en Head of Sports Peter Verbeke, is er nu geen plek meer voor Zetterberg. Niet lang geleden werd ook sportief directeur Michael Verschueren een trapje lager geplaatst. Op zijn naamkaartje staat voortaan CFO Sports.

  Zetterberg: "Natuurlijk ben ik verrast"

  Zetterberg zelf zag deze beslissing niet aankomen. "Natuurlijk ben ik verrast. Maar ik moet deze beslissing aanvaarden. Wat kan ik anders doen?", reageerde de 49-jarige Zweed bij VTM.


  Het was de nieuwe CEO Karel Van Eetvelt die Zetterberg telefonisch van zijn ontslag op de hoogte bracht. "Wat de reden van mijn ontslag is, moet je hem vragen. Ik wil misverstanden vermijden. De nieuwe CEO pakt de zaken anders aan en neemt beslissingen die volgens hem de beste zijn. Met mijn functie had ik geen problemen. Die was duidelijk: ik hield me bezig met de jongeren en de aanvallende spelers en voelde me daar goed bij."


  Zetterberg, die momenteel in zijn vaderland verblijft, kreeg ook nog telefoon van Vincent Kompany. "Ook wat hij me vertelde, blijft tussen ons. Hij zei me wel dat het niet zijn beslissing was."

  VIDEO: Verschueren financieel directeur, Verbeke moet sportieve lijnen uitzetten