Virton is eerste Belgische voetbalclub die technische werkloosheid zal aanvragen

  Bij tijdelijke werkloosheid vallen sporters terug op een bedrag dat gelijk is aan 70 procent van het gemiddelde loon.

  1B-club Virton gaat als eerste Belgische professionele voetbalclub technische werkloosheid aanvragen voor spelers en staf, meldt Sporta, de Vlaamse sportorganisatie. Bevestiging van de club daaromtrent is er momenteel nog niet.

  "Er is al communicatie geweest naar de spelers"

  "Virton gaat de technische werkloosheid aanvragen. Daaromtrent is er al communicatie geweest naar de spelers. Pas als de aanvraag van de werkgever is ingediend, kunnen de werknemers op hun beurt de formulieren indienen om in aanmerking te komen voor de technische werkloosheid", aldus Stijn Boeykens van Sporta.

   

  Virton is een van de clubs die dit seizoen nog maar weinig te winnen of te verliezen heeft. In 1B spelen OHL en Beerschot in principe nog om de promotie, Lokeren en Roeselare zijn veroordeeld tot het spelen van de play-downs.

   

  Bij eersteklassers Standard en Zulte Waregem wordt er overwogen om technische werkloosheid aan te vragen, zo meldde de krant Het Laatste Nieuws zaterdag. Die informatie werd door Sporta bevestigd. Het voorstel ligt er alleszins op tafel, maar werd nog niet ingediend.

   

  "Bij tijdelijke werkloosheid vallen sporters terug op een bedrag dat gelijk is aan 70 procent van het gemiddelde loon, dat een bovengrens heeft van 2.353,21 euro bruto per maand. Voor anders werknemers, zoals trainers, is die bovengrens 2.754,76 euro per maand. Bij sporters ligt het bedrag lager omdat zij in ons land lagere RSZ-bijdragen betalen."

  Bij tijdelijke werkloosheid vallen sporters terug op een bedrag dat gelijk is aan 70 procent van het gemiddelde loon, dat een bovengrens heeft van 2.353,21 euro bruto per maand.

  "De clubs beslissen individueel, zoals alle andere werkgevers dat doen"

  Club Brugge en Anderlecht lieten alvast weten geen tijdelijke werkloosheid voor hun spelers aan te vragen. "Zij leggen hun spelers individuele programma's op en volgen die ook op, bijvoorbeeld via Strava. Als de spelers technisch werkloos zijn, verlies je ook alle controle en kan je bijgevolg niet meer sanctioneren. De clubs beslissen individueel, zoals alle andere werkgevers dat doen."

   

  "De Pro League (belangenvereniging van profclubs, red) blijft op dat vlak toch wat op de vlakte. Zij stellen dat de clubs het mogen aanvragen, de uitgevaardigde maatregelen zijn voor iedereen geldig. Dinsdag volgt er wel nog een conference call tussen Sporta, de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de Pro League en minister van Werk Nathalie Muylle."

   

  Het systeem van technische werkloosheid is in het leven geroepen om werknemers te beschermen. "Kijk maar naar Sion in Zwitserland, waar de voorzitter eigenhandig besloot 9 spelers op straat te zetten. Met het systeem van technische werkloosheid wil de overheid bedrijven helpen die tijdelijk in moeilijkheden zitten. De regeling is er net om dergelijke ontslagen te vermijden."

   

  Heel wat sporters en clubs zijn echter ongerust, zo blijkt uit de talloze vragen die Sporta de voorbije dagen en weken ontving. "Op termijn kan dit natuurlijk gevolgen hebben, al hangt het natuurlijk ook af hoelang de crisis zal duren. Bij een grootverdiener in het voetbal is de kloof enorm. Op korte termijn zal dat allemaal wel overbrugbaar zijn, op lange termijn valt het af te wachten, net als in andere sectoren. In de lagere afdelingen is er nog een bijkomende problematiek."

   

  "In eerste amateur worden veel spelers deeltijds betaald en hebben zij nog een voltijdse job naast het voetbal. In principe komen zij in aanmerking voor technische werkloosheid, maar het is toch koffiedik kijken in hoeverre zij er recht op hebben. Soms krijgen ze immers enkel premies uitbetaald en daar wordt geen RSZ op afgehouden. We zullen het geval per geval moeten bekijken."