Roel Paulissen in Italië: "We mogen 5 minuutjes wandelen, fietsen niet meer"

  Roel Paulissen heeft zijn leven opgebouwd in Zuid-Tirol in Italië.

  Het aantal doden in Italië loopt alsmaar op, terwijl het in China de betere kant opgaat. Sporza belde met Roel Paulissen, voormalig mountainbiker, die intussen zijn leven in Noord-Italië heeft opgebouwd. "Buiten sporten mag niet meer. We mogen hoogstens eens 5 minuutjes gaan wandelen."

  "Als ex-topsporter leef ik nog altijd heel hygiënisch"

  Corona laat niets of niemand onberoerd, maar in Italië gaat het er wel heel erg slecht aan toe. Het dodental liep er intussen al hoog op, zelfs hoger dan in China.  "Al valt het hier voorlopig nog mee", vertelt Paulissen, die in Noord-Italië woont.  "Ik woon in Zuid-Tirol en ik denk dat we hier in totaal 20 doden hebben, maar ook wij zitten in een volledige lockdown. Alles is gesloten."

   

  "Wij wonen nu tussen de bergen in een vallei, maar in Bergamo, ook afgelegen tussen de bergen, zijn er wel heel veel doden. Ik weet ook niet hoe dat net komt. Maar zelf leef ik niet in angst. Als je zelf topsporter bent geweest, blijf je ook zo leven. Altijd de handen goed wassen als je ergens bent, bijvoorbeeld. Dat ben ik altijd blijven doen."

   

  "Topsporters zijn dan ook altijd meer vatbaar voor ziektes. Ik herinner me nog vroeger de Olympische Spelen of WK's, waar ook het personeel van de ploeg enzovoort heel hygiënisch moest werken."

   

  Sporten (in de buitenlucht) zit er niet meer in voor Paulissen en de rest van Italië. "Buiten sporten mag niet meer. We mogen nog eens 5 minuutjes gaan wandelen, maar met fietsen is het gedaan. Bij de wielerfederatie zeggen ze dat iedereen moet binnenblijven. Als ik bijvoorbeeld ga mountainbiken en ik val, is er geen plek meer in de ziekenhuizen om me op te vangen. Het is vooral daardoor dat ze het beslissen."

  Als ik bijvoorbeeld ga mountainbiken en ik val, is er geen plek meer in de ziekenhuizen om me op te vangen. Het is vooral daardoor dat ze het beslissen.

  Roel Paulissen

  "Het zal wel even duren vooraleer er opnieuw buitenlands toerisme tot hier komt"

  Paulissen heeft in Italië zijn werk gemaakt van een bikeshop, een bar, vakantiehuizen en een Spar. Hoe gaat het leven daar voort zonder inkomsten? "Er komt niets binnen, behalve van de Spar, maar er moet wel afbetaald worden natuurlijk. Ik heb wel wat reserve, maar dat moet ook niet eeuwig blijven duren."

   

  De bikeshop baat Paulissen uit met een compagnon en een vaste medewerker. Nu staan ze op werkloosheid. "De vakantiehuizen met de bed & breakfast, daar is alles geannuleerd tot juni. Ik denk dat het wel een tijd zal duren vooraleer er mensen uit het buitenland opnieuw tot hier zullen komen. Als het betert, zullen er wel Italianen komen, het buitenlands toerisme zal heel zwak zijn. Al zijn ze wel welkom."

   

  "Wat er nu nog komt? Momenteel zitten we nog in lockdown, maar op zich maakt dat niet zo veel uit. Het winterseizoen is achter de rug en we waren sowieso van plan om eens vakantie te nemen en alles te sluiten voor 3 weken. Maar als het nog maanden zal duren, is dat niet goed."

   

  "Maar we hebben ook wel enorm geluk gehad", eindigt Paulissen met een positieve noot. "3 weken geleden was hier het WK biatlon. Toen waren er 60.000 toeschouwers. Ze zeiden dat er toen heel wat besmette mensen waren hier, maar blijkbaar niet, want hier is er voorlopig niemand besmet."