Ook Amerikaanse atletiekbond vraagt om Olympische Spelen uit te stellen

  De roep om de Olympische Spelen uit te stellen wordt elke dag luider. De Amerikaanse atletiekbond heeft een open brief gestuurd naar het Amerikaanse olympische en paralympische comité. Daarin vraagt de bond om de Spelen in Tokio te verlaten.

  "Beter voor de atleten, hoe moeilijk beslissing ook mag zijn"

  "We begrijpen zeker de gevolgen van dit verzoek en wat het vereist om de logistiek van uitgestelde Spelen te coördineren met de schema's van de andere atleren, sportfederaties enzovoort", klinkt het. "Maar het alternatief - niet uitstellen - zou niet ten goede komen van de atleten, hoe moeilijk de beslissing ook mag zijn."

   

  De Amerikaanse atletiekfederatie sloot zich aan bij een andere toonaangevende Amerikaanse olympische sport: het zwemmen. "Maanden voor de Spelen is ieders voorbereiding verstoord", vertelde Tim Hinchey, voorzitter van de Amerikaanse zwemfederatie, vrijdag. Zo wijzen er steeds meer neuzen in dezelfde richting: het uitstellen van de Spelen.


  "We erkennen dat er geen perfecte antwoorden zijn en dat dit een zeer complexe en moeilijke beslissing is, maar dit standpunt (om de Spelen uit te stellen) biedt onze atleten tenminste het comfort om te weten dat ze voldoende tijd zullen hebben om zich goed voor te bereiden. Zowel fysiek, mentaal als emotioneel, om op die manier te kunnen deelnemen aan een veilige en succesvolle Olympische Spelen."

   

  Op een officiële bevestiging blijft het nog even wachten, maar het IOC wil voorlopig niet breken.

  Ook Duitsland volgt

  Ook Jürgen Kessing, voorzitter van de Duitse atletiekfederatie, vraagt om het evenement naar 2021 te verplaatsen.

   

  "Het Internationaal Olympisch Comité moet het voorbeeld volgen van de Europese voetbalbond (die het EK 2020 naar 2021 verplaatste) en een duidelijke beslissing nemen", vertelde de 62-jarige politicus (SPD) zaterdag.

   

  IOC-voorzitter Thomas Bach vindt het echter te vroeg om de knoop
  door te hakken en overweegt "verschillende scenario's".

   

  De World Players Association (WPA), waarin tal van sportersvakbonden zijn verenigd, pleit eveneens voor uitstel en vraagt meer inspraak. "De coronacrisis vraagt een dialoog met de sporters", klinkt het. "Met deze pandemie vraagt het organiseren van grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen een breder overleg dan nu plaatsvindt, ook met de atleten en hun vertegenwoordigers."