• home
 • video
 • pas verschenen

  Vangramberen: "Motivatie om te sporten? Voor kinderen een paasei, voor mij glas bier"

  Vangramberen kruipt regelmatig op de fiets.

  0 / 0

  Sporza-journalist Maarten Vangramberen is peter van de actie Blijf Sporten. Als fervente loper en fietser gaat hij ook tijdens de huidige coronacrisis elke dag op pad. En dat doet hij zoveel mogelijk met zijn kinderen. "Je supportert voor elkaar en probeert je eigen recordjes te breken. Heel plezant allemaal."

  "De vraag kwam vanuit Sport Vlaanderen en vanuit de sportwetenschap", vertelt Vangramberen over zijn engagement voor de actie Blijf Sporten. "Die wereld ken ik natuurlijk als Master Lichamelijke Opvoeding en tijdens de opnames van onze eerste twee reeksen van Wereldrecord hebben we veel contacten gelegd met bewegingswetenschappers."

   

  Maar Vangramberen is in de eerste plaats ook zelf een fervente loper. Heeft de huidige situatie een impact op zijn eigen sportroutine? "Het heeft natuurlijk een invloed op mijn leven, net als bij iedereen. Ik beweeg nu nog iets meer dan anders. Ik ben papa en dus zijn mijn kindjes thuis. We maken elke dag een lange wandeling, wat trouwens ook goed is, en daarnaast probeer ik nog even iets intensiever te mountainbiken of lopen."

   

  "Tijdens het lopen kunnen de kinderen dan mee op hun fietsje. Kort, want te lang doe je beter niet. En vergeet ook geen eenvoudige krachttrainingen te doen, die vind je op blijfsporten.be Met een stoel, een fles water en een handdoek kan je wonderlijke dingen doen."

   

  "Door het verdwijnen van veel sportevenementen hebben sportjournalisten plots meer tijd, maar daarom ineens veel meer gaan sporten, is niet slim. Ik sportte sowieso al elke dag, maar nu doet het misschien nog net iets meer deugd. Vooral ook omdat je andere lopers, fietsers of wandelaars tegenkomt in de velden. En dat werkt op die manier ook wel verbindend."

  In de velden kom je andere fietsers, lopers of wandelaars tegen. Dat werkt verbindend

  Maarten Vangramberen

  "Een paasei als beloning doet wonderen voor de motivatie"

  Het is een gekend probleem voor veel ouders. Hoe houd je je kinderen in beweging? Vangramberen neemt ze dus elke dag mee op pad. "Kinderen moet je laten bewegen, want anders kan je er geen land mee bezeilen", lacht hij.

   

  "Het is trouwens ook wetenschappelijk bewezen dat ’s morgens sporten het functioneren van de hersenen verbetert. Kinderen kunnen na het sporten de informatie beter vasthouden. Gaan wandelen werkt heel goed en onderweg komen we spechten, reeën en zelfs everzwijnen tegen."

   

  "Ik ga ook lopen terwijl m’n kindjes meefietsen of we lopen samen met het hele gezin. Je past je tempo aan, je supportert voor mekaar en je probeert je recordjes te breken op je vaste rondje. Dat is heel plezant allemaal. En een paasei als beloning doet wonderen voor de motivatie."

   

  En de eigen motivatie? Er zijn niet meteen loopwedstrijden om naartoe te werken. "Je hebt echt geen wedstrijden nodig om gemotiveerd te blijven. Geniet elke keer van dat frisse hoofd, die tintelende benen die aan het herstellen zijn, de endorfines, ... Maar ook van dat stukje taart en dat glas bier of wijn achteraf. Dat heb je ook nodig en dat kan dan zonder schuldgevoelens. Maar overdrijf niet, net als je ook niet moet overdrijven met sporten."

  "De spectaculaire afstanden van Naesen en De Vreese kopiëren, is geen goed idee"

  De experts in de open brief roepen op te blijven sporten want de voordelen van sporten zijn eindeloos. "Er is niet alleen het mentale aspect natuurlijk. Er is een heel duidelijk verband tussen voldoende bewegen en een verlaagd risico op infecties. In conditie zijn maakt je weerbaarder, het heeft een heel positief effect op de afweer. Elke keer als je sport ga je ook je ademhalingsspieren trainen en die worden op de proef gesteld door het coronavirus."

   

  "Wel twee belangrijke opmerkingen hierbij. Als je te veel gaat sporten of overdrijven met sport gebeurt de omgekeerde beweging. Dan komt je immuniteit wel onder druk te staan en ben je vatbaarder voor infecties. De spectaculaire afstanden van Naesen of De Vreese proberen te kopiëren is zeker geen goed idee. Integendeel. "

   

  "En hou je nu aan de raadgevingen. Sporten met je gezin of met een vriend of vriendin. En hou afstand. We moeten het koesteren dat we buiten mogen blijven sporten, maar als de richtlijnen met de voeten worden getreden wordt het misschien verboden. En dat zou echt jammer zijn."

  We moeten het koesteren dat we buiten mogen blijven sporten.

  Maarten Vangramberen