"Voorbereiding Olympische Spelen wordt bijna onverantwoord"

  Vier jaar geleden triomfeerde Nederland onder meer in de olympische keirin. Elis Ligtlee was de snelste op de piste in Rio.

  De roep om de Olympische Spelen uit te stellen, klinkt steeds luider. Ook in Nederland en in Frankrijk vinden de sportbonden het stilaan onverantwoord om nog te trainen voor Tokio.

  De Nederlandse wielerbond KNWU is de eerste grote sportbond in Nederland die zich uitspreekt tegen het plaatsvinden van de Olympische Spelen in Tokio komende zomer.

   

  "In de huidige omstandigheden in de wereld achten wij het onverstandig en bijna onverantwoord dat atleten en hun begeleiders hier en in de rest van de wereld zich onder vreselijk moeilijke en ongezonde omstandigheden blijven voorbereiden op de Spelen", zegt KNWU-voorzitter Marcel Wintels bij het Nederlandse persbureau ANP.

   

  "Ofwel begeleiden, faciliteren en beschermen we onze topsporters verantwoord op weg naar dat olympisch doel. Ofwel besluiten wij met pijn in het hart dat de organisatie van de Spelen in de zomer van 2020 gegeven de huidige omstandigheden niet langer verantwoord is. Als wielerbond vinden wij het laatste."

  Ofwel begeleiden, faciliteren en beschermen we onze topsporters verantwoord op weg naar dat olympisch doel. Ofwel besluiten wij met pijn in het hart dat de organisatie van de Spelen in de zomer van 2020 gegeven de huidige omstandigheden niet langer verantwoord is.

  KNWU-voorzitter Marcel Wintels

  De Nederlandse wielrenners staan lang niet alleen. Ook de Franse zwembond FFN en verschillende Spaanse sportbonden, waarbij de voetbalfederatie RFEF en atletiekfederatie RFEA, vragen om uitstel van de Olympische Spelen wegens de coronacrisis. 

   

  André Giraud, voorzitter van de Franse atletiekbond FFA, noemt een uitstel dan weer "onvermijdelijk".

   

  We hebben momenteel te maken met een internationale gezondheidscrisis zonder precedent", klinkt het. "In die context kunnen de Spelen niet normaal verlopen. We vragen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in alle transparantie een mogelijk uitstel te onderzoeken."

   

  "Er moet nu een beslissing vallen, zodat er een einde komt aan de stress en onzekerheid voor de atleten.

  De Franse polsstokspringer Renaud Lavillenie kan zich niet optimaal voorbereiden op Tokio.

  Wereldatletiekbond: "Komende dagen of weken duidelijkheid"

  Sebastian Coe verwacht dat het snel duidelijk wordt of de Olympische Spelen van Tokio dit jaar doorgaan. "Dat kan de komende dagen of weken wel duidelijk worden", zegt de voorzitter van de internationale atletiekbond.

   

  Als het aan de Amerikaanse en Britse atletiekbond ligt, dan worden de Spelen met een jaar uitgesteld. "Ook ik denk niet dat we de Olympische Spelen ten koste van alles moeten houden, zeker niet ten koste van de veiligheid van atleten", stelt Coe, die ziet dat veel sporters niet goed kunnen trainen vanwege het coronavirus.

   

  "Eerlijke concurrentie is van groot belang. Niemand wil dit zo, lijkt me. De atleten niet en de fans niet."

  Sebastian Coe: "Eerlijke concurrentie is van groot belang."

  De Spelen moeten op 24 juli in Tokio van start gaan. Het International Olympisch Comité IOC houdt vooralsnog vast aan die datum.

  VIDEO: Koen Naert vraagt om uitstel van Olympische Spelen