Wel of geen Spelen? Atleten zijn sceptisch: "Menselijkheid primeert"

  Gaan ze door of niet? Het is de laatste weken onduidelijkheid troef in de discussie of de Spelen in Tokio deze zomer al dan niet zullen plaatsvinden. Terwijl de Japanse autoriteiten overtuigd zijn van een normaal verloop, klinkt vanuit de atleten de roep om uitstel alsmaar luider. “Menselijkheid eerst, dan de sport”, luidt het.

  Het vertrouwen van gastland Japan in een normaal verloop van de Spelen deze zomer is groot. De Japanse premier Shinzo Abe liet recent nog weten dat de Spelen “gewoon zullen plaatsvinden” en ook de voorzitter van het organisatiecomité Yoshiro Miro bleef optimistisch. “We luisteren naar de
  adviezen van de WHO. We zijn goed bezig om er gezonde en veilige spelen van te maken”, klonk het.

   

  De onzekerheid omtrent het al dan niet doorgaan van de Spelen zorgt ondertussen voor meer en meer onzekerheid bij de atleten. Hockeylegende
  en 4-voudig olympisch kampioene Hayley Wickenheiser pleit ondertussen voor realisme en solidariteit onder de atleten.

   

  “Vele atleten zijn bezorgd over hun training en of ze zelf wel gezond blijven. Maar door te blijven training brengen ze misschien wel het virus naar hun gezin. Atleten moeten meer empathie tonen en begrijpen wat er in de wereld gebeurt. Menselijkheid eerst, dan de sport."

  Door te blijven training brengen atleten misschien wel het virus naar hun gezin.

  Hockeylegende Hayley Wickenheiser

  Het IOC, die de finale verantwoordelijk draagt over het al dan niet uitstellen van de Spelen is vooralsnog positief. Voorzitter Thomas Bach verzekerde gisteren dat er voorlopig nog niet aan uitstel (of afstel) wordt gedacht

   

  "Niemand weet hoe de ziekte zich morgen zal ontwikkelen, laat staan over 4,5 maanden, wanneer de Spelen op het programma staan. Een uitstel zou vandaag onverantwoord zijn en het zou voorbarig zijn om voort te gaan op speculaties", vertelde hij.

  Bekijk de reportage uit Het Journaal over de discussie rond de Spelen in Tokio: