IOC-voorzitter: "We bekijken alle scenario's, behalve afgelasting Spelen"

  IOC-voorzitter Thomas Bach wil voorlopig niet denken aan afgelasting of uitstel.

  IOC-voorzitter Thomas Bach laat er geen twijfel over bestaan: de Olympische Spelen in Tokio zullen doorgaan. "We weten niet hoe lang deze tunnel is, maar de olympische vlam is het licht aan het einde van de tunnel." 

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is al enkel dagen druk aan het overleggen met de nationale bonden over de Olympische Spelen in Tokio. De organisatoren houden voet bij stuk dat de Spelen zullen starten op 24 juli, ondanks de globale uitbraak van het coronavirus. De ministers van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea, China en Japan gaven vannacht alvast hun fiat tijdens een videoconferentie.

   

  "Een afgelasting staat niet op de agenda", zegt ook IOC-voorzitter Thomas Bach in The New York Times. "We willen het succes van de Olympische Spelen voortzetten. Natuurlijk bekijken we verschillende scenario's, maar we weten niet hoe de situatie zal zijn."

   

  Een taskforce van het IOC bekijkt samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wat de mogelijkheden zijn. "Wat deze crisis zo uniek en moeilijk maakt, is de onzekerheid. Niemand weet hoe de ziekte zich morgen zal ontwikkelen, laat staan over 4,5 maanden, wanneer de Spelen op het programma staan. Een uitstel zou vandaag onverantwoord zijn en het zou voorbarig zijn om voort te gaan op speculaties." 

   

  "De 206 nationale olympische comités en internationale sportfederaties hebben gezegd dat de wereld een symbool van hoop nodig heeft in deze zware crisis. We weten niet hoe lang deze tunnel is, maar de olympische vlam zal het licht aan het einde van die tunnel zijn."

  Een uitstel zou vandaag onverantwoord zijn en het zou voorbarig zijn om voort te gaan op speculaties.

  Thomas Bach

  "Financiële overwegingen zullen geen rol spelen"

  Maar niet iedereen volgt het optimisme van de IOC-voorzitter. Verschillende atleten, zoals olympisch polsstokkampioene Katerina Stefanidid, zeggen dat het IOC de gezondheid van de atleten in gevaar brengt door ze te vragen te blijven trainen tijdens de coronacrisis.

   

  Bach, zelf een voormalig olympisch kampioen in het schermen, begrijpt de ongerustheid. "Voor een atleet is onzekerheid het ergste tijdens een olympische voorbereiding. Ik heb 220 atleten tijdens een videoconferentie verteld dat we niet mogen doen alsof we de antwoorden hebben op alle vragen."

   

  "We zitten allemaal in dezelfde situatie. Het is een unieke, uitzonderlijke situatie, die uitzonderlijke oplossingen nodig heeft. "Eenieders gezondheid komt wel degelijk op de eerste plaats. Financiële overwegingen zullen geen rol spelen bij de uiteindelijke beslissing van het IOC."

  Ondertussen is de olympische vlam aangekomen in Japan: