Ga naar de inhoud

Hoe bedreigend is het coronavirus voor topsporters?

 vr 20 maart 2020 15:34

Het coronavirus houdt iedereen in de ban en ook (top)sporters zijn op hun hoede voor de aandoening. Maar kan het virus ook nefaste gevolgen hebben voor de carrière van een atleet? Wij legden de vraag voor aan professor Eric Derom, longspecialist in het UZ Gent.

"Het coronavirus kan het einde van de carrière betekenen voor topsporters", titelde Het Nieuwsblad vanochtend. Niet meteen een geruststellende boodschap voor atleten, maar hoe concreet mag of moet die bezorgheid nu zijn?

 

Professor Eric Derom (UZ Gent): "Het coronavirus kun je in se vergelijken met een griepbesmetting, maar dit virus is makkelijker overdraagbaar en meer mensen worden ernstig ziek en belanden op de afdeling intensieve zorg."

 

"Bij een "gewone" griep kan de aandoening beperkt blijven tot een vrij banale keelontsteking en zal de besmetting relatief weinig invloed hebben op de longen. Bij sommige coronapatiënten zien we wel een longontsteking, die weliswaar verbetert na enkele dagen."

 

"Het is dus uitzonderlijk dat de longen volledig aangetast worden. Maar in zo'n geval moet je behandeld en beademd worden op de dienst intensieve zorg. Vooral bij ouderen is het risico op complicaties dan groter, maar ook jongeren lopen het risico op longfibrose."

 

Longfibrose? "Het longweefsel is dan niet meer zoals oorspronkelijk en kan overgaan in een soort van littekenweefsel. Het resultaat is dan dat de gasuitwisseling - opname van zuurstof en verwijdering van koolstof - minder makkelijk gebeurt. We hebben zuurstof nodig om te functioneren. Sportievelingen die een inspanning leveren, zouden dan problemen kunnen krijgen."

"Blijven sporten is uitstekend"

Atleten en sporters, hoe gezond ze ook zijn, lopen dus vooral het risico op blijvende schade als ze lange tijd op de afdeling intensieve zorg zouden moeten verblijven.

 

"De zeldzame atleet van bijvoorbeeld 25 jaar - laten we hopen dat het niet gebeurt - die op intensieve zorg terechtkomt, zal zijn carrière misschien wel mogen vergeten als zijn longen niet volledig herstellen."

 

"De patiënt zal voor een bepaalde inspanning dan veel meer moeten ademen en het zuurstofgehalte in het bloed zal zakken. Ik kan ook alleen maar herhalen: hoe fitter je voor de besmetting was, hoe groter de kans op herstel."

 

"Blijven sporten, volgens de voorschriften, is dus uitstekend. Ik kom elke dag met de fiets naar het UZ in Gent en ik heb nog nooit zoveel lopers gezien als nu, 's ochtends en 's avonds. Dat is een prima gegeven."