Van Herck over chaos in tennisland: "Egoïstisch van Roland Garros"

  Ook in het tennis verdwijnt door het coronavirus het ene na het andere toernooi van de kalender. Roland Garros koos eenzijdig een nieuwe datum in september. Tekenend voor de huidige staat van het tennis, zo vindt Johan Van Herck. "Er is te weinig overleg."

  Veel vraagtekens over hoe het nu verder moet in/met  de topsport,  ook in het tennis. De enige zekerheid, tot en met eind mei, eigenlijk tot en met de eerste week van juni wordt er niet competitief getennist. Geen tennis op gemalen baksteen in de lente. Dat betekent dat de professionele tennissers elf weken moeten zien te vullen met training, met opbouw van de conditie. Evident is dat niet.

   

  Johan van Herck, de kapitein van onze nationale Davis- en Fedcupteams was rond deze tijd normaal gezien teruggekeerd naar België na een verblijf in Indian Wells, waar hij met onze nationale tennistop overleg zou plegen over de finaleweek van de Fed-cup in Boedapest en de kwalificatiewedstrijden van de Daviscup in september. Maar door het coronaviris moest Van Herck vorige week zijn koffer niet eens pakken.

   

  “Ik heb wel contact gehad met onze spelers, ze stellen het wel. Ik heb geen weet van ziekte of besmettingen. Er was natuurlijk onrust over de situatie. Wanneer kunnen we opnieuw aan de slag ? Nu is er toch wat duidelijkheid. Tot en met begin juni zijn er geen toernooien. Dat is vervelend, maar door die communicatie is er wel weer wat gemoedsrust. Zo lang zal het al zeker duren."

   

  "De spelers kunnen een beetje tot rust komen. Iedereen traint nu een beetje thuis, blijft fysiek bezig. Het is zaak van een basisconditie te behouden, van goed te plannen: wat doen we, wanneer doen we dat? Bij Tennis Vlaanderen kijken ze of ze iets kunnen doen voor de specifieke tennistraining. Voorlopig ligt die stil omdat de clubs gesloten zijn. Alles gebeurt in overleg met de experten van de overheid.”

  Als alles volgens plan verloopt, Kan Clijsters straks weer tennissen op gras en op hardcourt. Het seizoen dat haar goed ligt dus.

  Johan Van Herck

  "Kan je dit allemaal nog ernstig nemen?"

  Van Herck had in Indian Wells normaal gezien ook gepraat met Kim Clijsters. Nu had hij nog geen contact. “Uiteraard heeft deze situatie ook impact op de comeback van Kim. Ze zal opnieuw moeten gaan plannen, haar schema aanpassen. Maar ze heeft dus die twee matchen gespeeld, daar zal ze al veel uit hebben kunnen leren. Als alles volgens plan verloopt, dan kan ze straks tennissen op gras, op hardcourt. Het seizoen dat haar goed ligt dus.”

   

  Het is nu ook uitkijken naar een nieuwe datum voor de finale van de Fedcup waarvoor België gekwalificeerd was in een groep met Australië en Wit-Rusland en voor de barragematchen in de Daviscup waarvoor België midden september naar Bolivia moet. Johan Van Herck heeft nog geen zicht op hoe het zal evolueren.

   

  “Ik vind het logisch dat er snel is beslist over de Fed-cup in Boedapest. Op die manier was er zekerheid voor de spelers en heeft men de kosten ook kunnen beperken. Ik zit wel in mijn maag met de Daviscup. Roland Garros komt plots met die nieuwe datum in september. Zij hebben mijns inziens gewoon willen anticiperen. Wat als bijvoorbeeld Indian Wells of Miami al met hun datum had uitgepakt. Het was zaak van zelf een plaatsje te veroveren. Beetje eenzijdig, egoïstisch."

   

  "Wat met die barragematchen voor de Daviscup? Die vallen samen met Roland Garros. Dat betekent dat we mogelijk drie spelers niet kunnen selecteren omdat zij de kwalificaties voor Roland Garros willen spelen. Dat is niet correct. Of nog, neem nu Joran Vliegen en Sander Gillé. Stel dat ze de tweede week van de US Open halen. Dan moeten ze meteen daarna naar Bolivia en dan snel snel naar Parijs. Dat is redelijk extreem. Je krijgt dan op een handvol weken gras, hardcourt en gravel. Kan je dit nog ernstig nemen?"

  "Er is te weinig overleg, dit is niet fraai"

  De voorbije maanden hebben we een behoorlijk spectaculaire hervorming van het tennis gezien. Daviscup en Fed-cup zijn compleet van formule veranderd, de ATP-cup is erbij gekomen, de Lavercup heeft voet aan de grond gekregen. Er is wat gemorreld aan de formule van de kleinere internationale toernooien en de punten die daar verdeeld werden en daar is men dan op terug gekomen.

   

  Alle partijen die iets te betekenen hebben, de ATP, de WTA en de ITF (de organisaties van het professionele mannen- en vrouwentennis en de  internationale federatie) denken vooral aan zichzelf. Dit komt het tennis niet ten goede.

   

  Van Herck: “Er is veel te veel gebeurd de voorbije maanden. Er is ook te weinig overleg. Het is de hoogste tijd dat alle organisaties bij mekaar zitten en overleggen om alles weer op orde te krijgen want dit is niet fraai. Maar ik besef dat dit erg moeilijk wordt.”