OH Leuven krijgt een negatief advies van de licentiemanager: hoe kan dat?

  Het zijn niet de vrolijkste tijden voor Oud-Heverlee Leuven. De terugwedstrijd van de promotiefinale tegen Beerschot werd uitgesteld waardoor de club nog minstens een paar weken niet weet of het volgend jaar in 1A of 1B zal voetballen, de gepubliceerde cijfers kleuren rood - 18 miljoen verlies in het voorbije anderhalf jaar - en de licentiemanager heeft voor de club een negatief advies overgemaakt aan de licentiecommissie. Al was dat laatste vorig jaar ook het geval en toen heeft OHL zijn licentie toch gekregen.

  Over de rode cijfers maakt men zich in Leuven geen zorgen. Die 10,7 miljoen van vorig jaar zette de Thaise eigenaar om in een kapitaalsverhoging en bovendien zijn die cijfers een gevolg van de enorme investeringen die King Power nodig achtte om de club naar een hoger (professioneel) niveau te tillen.

   

  Leuven heeft de voorbije jaren grote investeringen gedaan om de infrastructuur te verbeteren, maar ook om de club professioneler te laten werken. Dat laatste is gepaard gegaan met de aanwerving van veel personeel - ook op managementniveau - wat ook een deel van de verklaring is.

   

  Die investeringen zijn nu grotendeels achter de rug, de focus zal de komende tijd meer op de sportieve uitbouw van de club gaan liggen.

   

  En ook over de licentie maakt men zich in Leuven geen zorgen. De discussie gaat vandaag over de interpretatie van de waarborg die clubs moeten geven tot eind volgend seizoen.

   

  Om een licentie te krijgen, moet een club kunnen aantonen dat het de (financiële) continuïteit kan garanderen tot 30 juni van het volgende seizoen.

   

  Licentiemanager Nils Van Brantegem is dit jaar nog strenger geweest en enkele clubs uit 1B gaan daarmee niet akkoord. Zij overwegen zelfs om die interpretatie voor een rechtbank te betwisten, OHL gaat daar in elk geval niet in mee.

  Uitsluitsel op 31 maart of 1 en 2 april

  Clubs moeten een bedrag ter waarde van hun budget voor volgend seizoen op een rekening storten en moeten dat daar ook na het verkrijgen van de licentie laten staan.

   

  King Power heeft bij wijze van test maar een deel van dat bedrag gestort en wacht af wat de reactie van de licentiecommissie zal zijn.

   

  Vorig seizoen volstond een garantiebewijs van een Thaise bank over het financiële vermogen van King Power om de commissie te overtuigen, dat zal dit jaar niet het geval zijn, voor Van Brantegem alvast niet.

   

  Mogelijk komt OHL met een Letter of Credit van een Thaise bank in samenwerking met een Belgische of met een bankgarantie om de licentiecommissie te overtuigen.

   

  Uitsluitsel op 31 maart of 1 en 2 april, wanneer de commissie de betrokken clubs verwacht om meer uitleg te geven.