Het wielerseizoen 2020 in (voorlopige) cijfers: Deceuninck-Quick Step toch weer op 1

  Deceuninck-Quick Step voert de korte lijstjes aan.

  De 7e rit van Parijs-Nice van vorige zaterdag is voorlopig de laatste koersdag van 2020 geweest. Niemand weet wanneer er opnieuw winnaars en verliezers op de fiets zullen zijn, maar wat hebben de eerste maanden van het seizoen in het peloton geleerd?

  Welke ploeg heeft de meeste koersen gewonnen?

  De ploeg van Patrick Lefevere topt jaar na jaar de zegestand bij de teams en dat is ook in 2020 het geval. Deceuninck-Quick Step klokte na de laatste rit van Parijs-Nice af op 15 overwinningen. Sam Bennett opende de rekening in de Tour Down Under, Fabio Jakobsen gaf het laatste rondje in de GP Monseré.

   

  UAE Emirates is de nummer 2 in het lijstje met 11 overwinningen, met dank aan meervoudig succes van Fernando Gaviria, Tadej Pogacar en Juan Sebastian Molano. Androni-Giocattoli, geen WorldTour-team, vervolledigt de top 3 met ook al 11 zeges, weliswaar op een lager niveau.

   

  Bij de 19 WorldTour-teams blijft nog 1 ploeg met lege handen achter: CCC, de formatie van onder meer Greg Van Avermaet en Matteo Trentin. De oranjehemden zullen dus nog even op hun honger moeten blijven zitten.

  De laatste "blauwe zege" tot dusver: Jakobsen wint de sprint in de GP Monseré

  De zegestand bij de 19 WorldTour-teams
  1. Deceuninck-Quick Step 15
  2 UAE Emirates 11
  3. EF Pro Cycling 9
  4. Mitchelton-Scott 8
  5. Sunweb 7
  6. NTT Pro Cycling 6
  7. Astana 6
  8. Trek-Segafredo 6
  9. Bora-Hansgrohe 5
  10. Bahrein-McLaren 5
  11. Lotto-Soudal 4
  12. Israel Start-Up Nation 3
  13. Jumbo-Visma 3
  14. Cofidis 2
  15. AG2R 2
  16. Movistar 1
  17. Groupama-FDJ 1
  18. Ineos 1
  19. CCC 0

  Welke renner stond het vaakst op het hoogste schavotje?

  Als we een beetje chauvinistisch zijn, dan bannen we Jhonatan Restrepo van ons podium. De Colombiaan van Androni-Giocattoli maakte dit jaar al 6 keer het zegegebaar, maar een dubbeltje in de Ronde van Tachira (2.2) en een vierklapper in de Ronde van Rwanda (2.1) zijn niet de echte waardemeters.

   

  Dan komen we al snel uit bij... Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step). Hij is nog altijd maar 20 jaar, maar hij kan straks aan deel 2 beginnen met 5 bloemenruikers in de achterzak. Dankzij dagsucces en eindwinst in San Juan en twee ritten en het eindklassement in de Ronde van de Algarve topt hij de lijst.

   

  Het is weliswaar een gedeelde eerste plaats, want ook Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) heeft al 5 streepjes getrokken. Hij plezierde zijn Franse werkgever met 5 overwinningen op Franse bodem. Hij is ook de laatste winnaar tot dusver: zaterdag won de Colombiaan de slotrit van Parijs-Nice.

   

  De laatste trede van het podium wordt bevolkt door Tadej Pogacar, nog een ronderenner. Hij won 2 ritten en het eindklassement in de Ronde van Valencia en won ook de 5e rit in de UAE Tour. In de daaropvolgende nacht werd die koers stopgezet en werd de 21-jarige Sloveen een hele poos in quarantaine geplaatst.

  Remco Evenepoel op het podium van de Algarve.

  Wie heeft de meeste koersdagen in de benen?

  Neem onderweg maar mee wat je kan, zo werd ons af en toe ingefluisterd. De Serviër Dusan Rajovic had uiteraard geen glazen bol om deze crisis te voorspellen, maar de renner van Nippo-One heeft 24 koersdagen achter de rug, het grootste aantal bij de profs. In de slotrit van Parijs-Nice gaf hij op.

   

  Ook Guillaume Boivin (Israel-Start Up Nation) heeft niet stilgezeten met 23 wedstrijddagen, daarna volgt een trosje met 22 koersdagen. Op die gedeelde 3e plaats staan enkele Belgen: Xandro Meurisse, Aimé De Gendt, Tom Devriendt (allen Circus-Wanty Gobert) en Sander Armée (Lotto-Soudal). 

  Meurisse won een rit en de eindstand in de Ronde van Murcia.

  Wie heeft er geen koersdagen in de benen?

  Door blessures zijn enkele renners nog niet in actie kunnen komen, denk maar aan landgenoten Jelle Wallays, Stan Dewulf en Gerben Thijssen, maar vooral bij Jumbo-Visma zal men toch met andere verwachtingen aan 2020 begonnen zijn.

   

  De Nederlandse formatie wou dit seizoen de drietand Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk uitspelen, maar het trio heeft nog geen rugnummer kunnen opspelden. 

   

  Roglic wilde zijn seizoen aftrappen in Parijs-Nice, maar zijn ploeg haakte op de valreep af voor de Franse rittenkoers door het opborrelende coronavirus. Een darmparasiet stelde de rentree van Dumoulin dan weer meermaals uit en dan moest het coronavirus nog komen. En ook Kruiswijk, de derde musketier, had Parijs-Nice al eerder geschrapt door knieklachten. 

  De veelbelovende drietand van Jumbo-Visma reed nog geen wedstrijd.

  Aflopende contracten en een gepensioneerde

  Contracten in de wielersport zijn veelal twijfelgevallen, aangezien er lang niet altijd over de duur van een verbintenis wordt gecommuniceerd.

   

  Maar het lijdt geen twijfel dat van het klassieke peloton enkele renners met minder sterke papieren naar de onderhandelingstafel zullen trekken. Zo hadden Yves Lampaert en Bob Jungels zich bij Deceuninck-Quick Step nog wat meer op de kaart kunnen zetten, maar zij moeten nu zonder resultaten in de (Vlaamse) klassiekers aankloppen bij Patrick Lefevere.

   

  Ook "oudjes" zoals Iljo Keisse zijn straks einde contract. Heeft de 37-jarige Gentenaar van Deceuninck-Quick Step vorig jaar zijn laatste voorjaar gereden zonder het goed en wel te beseffen?

   

  Voor wie er wellicht geen herkansing meer volgt, is Michael Albasini (Mitchelton-Scott). De 39-jarige Zwitser kondigde eind vorig jaar aan dat de Ronde van Zwitserland (7 tot 14 juni) zijn laatste koers zou worden. Wellicht brandt de kleine Zwitser dezer dagen een extra kaarsje om dat afscheid toch nog in competitie te kunnen vieren.

  Verdwijnt Albasini straks zonder "pensioenfeest" uit het peloton?

  Bron cijfermateriaal: www.procyclingstats.com