Sporza Retro: Geniet van Rode Duivels op Euro 2016, 2000, 1984 en 1980

  België op het EK voetbal.

  De Rode Duivels zullen deze zomer niet kunnen schitteren op Euro 2020, omdat het toernooi met een jaar verschoven is. Maar geen paniek, op deze pagina kunt u de Belgische triomfen en nederlagen van 2016, 2000, 1984 en 1980 herbeleven.

  Euro 2016 in Frankrijk: de gemiste kans

  De Rode Duivels reizen als een van de kanshebbers af naar Frankrijk voor het EK voetbal. Na een gemiste start tegen Italië zetten de Belgen Ierland en Zweden opzij voor een plaats in de 1/8e finales. Daarin peuzelt België onder leiding van een wervelende Eden Hazard Hongarije op, maar de droom spat uiteen in de kwartfinales tegen Wales.

  Euro 2000 in België en Nederland: afgang als gastland

  Voor het eerst sinds 1984 is België er weer bij op een Europese eindronde. Dat komt omdat België samen met Nederland gastland is. In de openingsmatch wordt Zweden verslagen, maar daarna volgt een nederlaag tegen Italië.

   

  In de laatste groepsmatch is het erop of eronder tegen Turkije. België mist een resem kansen en krijgt het deksel op de neus van Hakan Sükür na een blunder van Filip De Wilde. Het is de eerste keer dat een gastland de groepsfase van het EK niet overleeft.

  Euro 1984 in Frankrijk: België geeft het weg tegen Denen

  Door het omkoopschandaal rond Standard en Waterschei mist bondscoach Guy Thys enkele vaste waarden, vooral in de verdediging. Gelukkig staan in de openingsmatch tegen Joegoslavië jonkies Scifo en Grün op.

   

  Daarna krijgen de Rode Duivels voetballes van Platini en co. In de laatste groepsmatch tegen Denemarken lijkt België op weg naar de halve finales, maar de voorsprong wordt nog weggegeven. 

  Euro 1980 in Italië: slotminuut in finale wordt België fataal

  De Rode Duivels trekken als underdog naar het EK 1980 in Italië, waar voor de eerste keer 8 landen mogen meedoen aan de eindronde. In een groep met Engeland, Spanje en Italië zijn de verwachtingen niet bijster groot. Maar na een draw tegen Engeland en een nipte zege tegen Spanje staan de Rode Duivels op kop in de groep.

   

  In de laatste groepsmatch tegen Italië heeft België genoeg aan een punt. Na een ordinaire schoppartij lukt dat ook en de Rode Duivels plaatsen zich voor de finale van het EK. In die finale tegen West-Duitsland komt de mythe uit: "Voetbal is een eenvoudig spel: 22 mannen lopen achter een bal gedurende 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers."