Spaans olympisch comité wil OS uitstellen, IOC: "Er is geen ideale oplossing"

  De Olympische Spelen moeten normaal op 24 juli van start gaan in Tokio.

  De voorzitter van het Spaans olympisch comité wil dat de Olympische Spelen worden uitgesteld. "Onze atleten kunnen niet meer trainen, dat zorgt voor een onevenwicht", zegt Alejandro Blanco. Het IOC denkt voorlopig niet aan uitstellen, "maar een ideale oplossing is er niet".

  Spanje is één van de landen met het hoogste aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus. Bij ruim 11.000 mensen is er covid-19 vastgesteld. De Spaanse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen en de bewegingsvrijheid van de bevolking is erg beperkt.   

   

  Alejandro Blanco, de voorzitter van het Spaans olympische comité, vraagt aan het IOC om "snel knopen door te hakken".

   

  "Het nieuws dat wij elke dag horen, is weinig opbeurend voor alle landen in de wereld. Maar voor ons is het allerbelangrijkste dat onze atleten niet kunnen trainen. Dat zou voor een onevenwicht zorgen als de Olympische Spelen toch zouden doorgaan."

   

  De Spelen gaan normaal op 24 juli van start in de Japanse hoofdstad Tokio. Blanco wil een verplaatsing naar een latere datum. "We willen uiteraard dat er Olympische Spelen worden georganiseerd, maar het moet veilig zijn voor iedereen."

   

  "Wij zijn een belangrijk land in de wereld en vier maanden voor de Spelen kunnen onze atleten niet met gelijke wapens strijden."

  IOC: "Er is geen ideale oplossing"

  Voor het IOC is een afgelasting van de Spelen voorlopig geen optie, maar een woordvoerder erkende woensdag wel dat "voor deze situatie geen ideale oplossing bestaat".

   

  "Dit is een uitzonderlijke situatie die uitzonderlijke oplossingen vereist. Het IOC is vastberaden een oplossing te vinden die het minste impact heeft op de atleten, terwijl de integriteit van de competitie en de gezondheid van de atleten wordt beschermd. Er bestaat voor deze situatie geen ideale oplossing. Daarom rekenen wij op de verantwoordelijkheidszin en het solidariteitsgevoel van de atleten."