Japanse minister: "Spelen hebben geen zin als landen geen atleten kunnen uitsturen"

  Tokio 2020 is gepland van 24 juli tot en met 9 augustus.

  Het regent afgelastingen in de sport in deze coronacrisis en ook over de Olympische Spelen hoor je elke dag geluiden. Een Japanse minister liet verstaan dat de Spelen geen zin hebben als landen hun atleten niet kunnen uitsturen. "Maar dat kan Japan niet alleen beslissen."

  Taro Aso is een vooraanstaande politicus in Japan. Hij is de minister van financiën en adjunct-premier. Hij verklaarde vandaag in het parlement dat "zelfs als Japan de corona-uitbraak bedwingt, de Olympische Zomerspelen geen zin zouden hebben als andere landen hun atleten niet kunnen uitsturen".

   

  Aso herhaalde de woorden van eerste minister Shinzo Abe: "Het is wenselijk om de Spelen te houden in een omgeving waarin iedereen zich veilig en blij voelt. Maar daarover kan Japan niet alleen beslissen."

   

  Gisteren bevestigde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nog eens zijn vertrouwen in de vooropgestelde data na overleg met de internationale sportfederaties.  

  77 procent van Japanse bedrijven denkt dat Spelen doorgaan

  Ondertussen is er een opvallend schisma in de Japanse perceptie. Waar 70 procent van de bevolking twijfelt of de Spelen op de geplande data (24 juli-9 augustus) kunnen doorgaan, gelooft 77 procent van de Japanse bedrijven dat het olympisch feest aan die data kan vasthouden.

   

  Het Japanse persbureau Kyodo voerde de bevolkingsenquête door bij 1.000 Japanners, het internationale persbureau Reuters voerde een onderzoek bij 501 grote en middelgrote niet-financiële bedrijven.

   

  Moest er toch een afgelasting komen, vreest 39 procent van de bedrijven dat de economie met 2 procent zou inkrimpen, 28 procent houdt het op 1 à 2 procent.