Kan Evenepoel dan toch de Giro rijden? "We houden ons aan het plan"

  Remco Evenepoel in actie in de Ronde van de Algarve.

  Het zijn bizarre tijden voor alle topsporters, ook voor Remco Evenepoel. Wat doet het toptalent om de tijd te doden in volle coronacrisis? En hoe houdt hij zich gemotiveerd? Hij deed het uit de doeken in onze FB-live.

  "Probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden"

  Het regent afgelastingen in de wielerwereld, maar toch is er ook een beetje goed nieuws. De Ronde van Italië zou misschien wel eind mei van start kunnen gaan. Dat moet ook voor Remco Evenepoel goed nieuws zijn? "Het is natuurlijk afwachten, maar ik probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden."

   

  "De periode tussen het einde van de Giro en de Olympische Spelen zal kleiner zijn. We hebben er met de ploeg nog niet over gecommuniceerd. Maar ik denk wel dat we ons aan het plan gaan houden en dan zien we wel hoe het is met de recuperatieperiode voor Tokio."

   

  "Alles schuift ongeveer een maand op. Het is alleszins goed nieuws en daar trek ik mij aan op. De Giro was/is een doel voor mij en ik ga er ook keihard voor werken. Vanaf de nieuwe datum definitief is, gaan we de planning aanhouden en opschuiven. Dan zien we wel waar we uitkomen."

  De Giro was/is een doel voor mij en ik ga er ook keihard voor werken.

  "Vergeet niet buiten te komen"

  Hoe doodt Evenepoel de tijd in volle coronacrisis? "Ik heb de voorbije dagen wel intensief getraind, vandaag was drie uurtjes genoeg. Voorts heb ik niet heel veel gedaan, buiten enkele wandelingen met mijn vriendin. We gaan ook samen TikTok-videos maken en ik kijk ook heel veel films en series op Netflix."


  "Het is belangrijk dat de mensen de regels respecteren. Dat wil ik ook iedereen aanraden. Maar vergeet natuurlijk ook niet om af en toe eens buiten te komen. Ik ben wel bezig met het coronavirus, maar echt bang ben ik niet. Volg de regels, anders wordt het gevaarlijk."

   

  Is het niet moeilijk om gemotiveerd te blijven? "Ik heb dit seizoen al 5 overwinningen op mijn teller staan. Andere renners hebben nog niets gewonnen of zijn einde contract. Voor hen is de situatie natuurlijk anders. Ik fiets gewoon graag, dat is mijn motivatie."

  Ik ben wel bezig met het coronavirus, maar echt bang ben ik niet.

  Is de Big Five winnen een doel?

  "Het is moeilijk om daar nu al een antwoord op te geven. Ik ben nog maar anderhalf jaar prof. Ik heb daar wel al eens over gesproken met ervaren renners en die voorspellen dat ik mij misschien ook op de kasseiklassiekers zal willen richten als ik ouder word."

   

  "Voorlopig trek ik mij daar niet veel van aan. Parijs-Roubaix zou me misschien wel liggen, maar mijn motivatie om te wringen voor een klimmetje ligt hoger dan mijn motivatie om te wringen voor een kasseistrook of een korte kasseihelling zoals de Paterberg."

   

  "Ik ga wel vaak trainen in de Vlaamse Ardennen, maar dan doe ik de hellingen zonder kasseien zoals de Berendries of de Valkenberg."

  Hoe moeilijk is het om niet aan boord van de Remco-trein te springen?

  "Ik doe gewoon mijn werk. Ik doe wat ik moet doen en probeer er elke keer opnieuw het beste uit te halen. Dat verwachten de mensen ook van mij. Ik vind het heel mooi en leuk dat er veel geschreven en gezegd wordt. Ik focus op mijn doelen en werk van wedstrijd tot wedstrijd. Ik probeer er het beste uit te halen en dat is tot nu toe goed gelukt. Ik blijf mezelf en blijf hard werken."

  Van wie probeer je af te kijken in het peloton?

  "Afkijken is veel gezegd, maar met mannen als Iljo Keisse en Dries Devenyns heb ik echt dagelijks contact. Zij menen het echt 100% met mij en hebben bakken ervaring. Van zo'n mensen weet je dat je die blindelings kan vertrouwen. Zo zijn er wel meerdere in de ploeg. Zij weten hoe ze mij moeten "opvoeden".

  Kijk je nog veel voetbal?

  "Ik heb van in mijn PSV-periode nog veel contact met mijn gastgezin. Anderlecht volg ik nog wel een beetje, zeker toen het zo spannend was. Ik volg ook wel de matchen van het hoogste niveau, zeker in de Champions League en de mooie interlands. Ik heb er nog niet echt bij stilgestaan dat het EK uitgesteld is, hopelijk gaan de OS gewoon door. Dat is volgens mij het mooiste voor een sporter."

  Wat is het mooiste moment uit je wielercarrière?

  Ik dacht er toevallig nog aan vandaag. De Ronde van België was speciaal omdat het mijn eerste overwinning was en dan nog in eigen land. Maar San Sebastian is toch het hoogtepunt. Er is ook nog het EK tijdrijden en mijn tweede plaats op het WK tijdrijden. Genoeg om op te noemen dus. Maar na San Sebastian is mijn naam in het peloton toch wat groter geworden.