Van der Poel: "Zat op schema voor Ronde en Roubaix, maar het is Fortniten geworden"

  Mathieu van der Poel.

  Mathieu van der Poel zat gisteren in volle coronacrisis toch meer dan 200 kilometer op de fiets. De Nederlandse alleskunner hoopt nog iets van het seizoen te kunnen maken. "Als alles goed gaat, heb ik nog 10 à 15 jaar de tijd om de klassiekers te rijden", zei hij gisteren in onze Facebook Live.

  "Heb mijn competitie al gehad"

  Zou Mathieu van der Poel het erg vinden om de (kassei)klassiekers in het najaar te moeten rijden? "Van mij mag het zeker. Als het gaat natuurlijk. Maar niemand weet hoelang deze situatie zal blijven duren. Ik ging sowieso veel mountainbiken, dus het wordt wat puzzelen."

   

  "Als ik mag kiezen, dan zou ik monumenten laten plaatsvinden en misschien nog wat Waalse klassiekers. Dan komen alle renners aan bod."

   

  Is het mentaal een moeiijke periode? "Niet echt. Het gebeurt overal. Ik heb natuurlijk in de wintermaanden mijn crossen kunnen rijden en heb dus al mijn competitie gehad. Voor de echte wegrenners is het moeilijker, denk ik."

   

  "Als alles goed gaat, heb ik nog 10 à 15 jaar de tijd om de klassiekers te rijden. De situatie is voor iedereen klote, maar gelukkig mogen we nog altijd buiten fietsen. Ik heb de knop al bij al snel kunnen omdraaien. Het heeft gewoon geen zin om je druk te maken."

   

  "Ik werk voorlopig naar niets toe. Het is kwestie van bezig te blijven en de basiscondititie te onderhouden. Zodra we een datum hebben, kunnen we weer specifiek naar iets toewerken."

  Ik werk voorlopig naar niets toe. Het is kwestie van bezig te blijven en de basisconditie te onderhouden.

  Mathieu van der Poel

  "Ik zat op schema"

  Hoe was het met de vorm van Van der Poel gesteld voor de hele crisis losbarstte? "Ik was wat ziekjes in de Algarve en heb nadien heel goed gewerkt op stage in Spanje. Ik was vooral naar het tweeluik Ronde van Vlaanderen - Parijs-Roubaix aan het werken, de rest kwam misschien iets te vroeg. Ik zat op schema, maar dat zal niemand weten nu."

   

  "Ik kan me wel inbeelden dat bepaalde renners het een heel moeilijke periode vinden en hulp zoeken bij een mental coach. Vooral renners die zich moeten bewijzen omdat ze zonder contract zitten. Voor hen is deze situatie dus nog veel vervelender natuurlijk."

   

  "Ik ben ergens wel bang om het coronavirus te krijgen. De longen kunnen permanent aangetast worden en dat is voor een sporter geen goede zaak. Ik heb al dingen gelezen over het virus en je weet niet wat wel te geloven en wat niet. Het stoort mij dat mensen die er niets van kennen ook hun mening geven."

  Ik heb al dingen gelezen over het virus en je weet niet wat wel te geloven en wat niet. 

  Mathieu van der Poel

  Helpt Van der Poel nu meer in het huishouden?

  "Ik heb gisteren geholpen met het afspuiten van de tuinstoelen, maar ik moet zeggen dat mijn vriendin bijna alles in het huishouden doet. Ik ben daar zelf vrij lui in en speel heel veel Fortnite."

  Ga je ooit proberen om de Tour te winnen?

  "Ik denk niet dat dat binnen mijn mogelijkheden ligt. Als ik de Tour rijd, moet ik mij op andere dingen focussen zoals de groene trui proberen te winnen. De Tour winnen, ligt boven mijn potentieel, denk ik."

  Wat vind je van de capaciteiten van Remco Evenepoel?

  "Ik heb met hem in de Ronde van de Algarve gereden en daar was hij vrij indrukwekkend. Hij wint dan ook nog eens die tijdrit op het einde. Het is moeilijk om te zeggen wat hij kan winnen. De Tour is nog iets anders natuurlijk, het is een wedstrijd van drie weken. Maar hij kan zeker een grote ronde winnen."

   

  "Wat Remco doet, kon ik op die leeftijd zeker niet. Ik reed toen wel tussen de profs in het veld, maar dat is toch anders dan wat hij nu op de weg doet. Daar kijk ik ook met grote ogen naar."

  Is de Gentse Zesdaagse iets voor jou?

  "Ik heb wel eens op de piste gereden, maar nog nooit in 't Kuipke. Het spreekt me niet echt aan. Het is allemaal heel hectisch en heel moeilijk als je het nog nooit gedaan hebt."