Gezien in Wereldrecord: "Wayde van Niekerk zet reuzenpassen van 2,63 meter"

  Olympische Spelen 2016: Wayde van Niekerk heeft net het snelste rondje op een atletiekpiste gelopen.

  In de jongste aflevering van het Canvas-programma Wereldrecord staat Maarten Vangramberen stil bij de prestatie van Wayde van Niekerk. Vier jaar geleden liep de Zuid-Afrikaan in Rio een rondje in 43"03. "Monsterlijk", getuigt toptrainer Jacques Borlée.

  "400 meter doet ongelooflijk veel pijn"

  "43"03 is waanzin", stelt Cédric Van Branteghem, ooit de snelste Belg (45"03) over 400 meter.

   

  "Usain Bolt blijft de allersnelste, Wayde van Niekerk is voor mij de meest complete sprinter ooit. De 100 meter loopt hij in minder dan 10 seconden, voor 200 meter heeft hij geen 20 seconden nodig en over een volledige ronde flirt hij met de 43 seconden."

   

  De 400 meter wordt ook wel eens de killersprint genoemd. "De zwaarste atletiekdiscipline", weet Van Branteghem. "Je verzuurt ongelooflijk en dat doet erg veel pijn. Daar moet je gewoon door", lacht hij. "Daar train je ook op. Je leert om die pijn te verbijten."

  Maarten Vangramberen neemt de proef op de som en verzuurt tot achter de oren.

  Reuzenpassen van 2,63 meter

  Wereldrecordhouder Wayde van Niekerk loopt erg soepel. De looptechniek van de Zuid-Afrikaan is subliem.Vooral zijn paslengte is opvallend.


  Van Niekerk, een atleet van 1,83 meter, zet passen van 2,63 meter. En dat bijna 4 keer per seconde. "Het voelt aan als hink-stap-springen", ondervindt Maarten Vangramberen.

   

  Cédric Van Branteghem: "Het lijkt niet alsof hij sprint. Van Niekerk is een natuurfenomeen, net als Usain Bolt of Michael Phelps in het zwemmen."

  Wayde van Niekerk is een natuurfenomeen, net als Usain Bolt of Michael Phelps in het zwemmen.

  Cédric Van Branteghem

  Jacques Borlée: "Dat niveau haalt hij niet meer"

  "Zijn romp beweegt niet door zijn soepelheid. Dat is ongelooflijk, monsterlijk", merkt toptrainer en voormalig sprinter Jacques Borlée op. "Ik vind hem veel mooier lopen dan Michael Johnson, veel mooier."


  De vraag is nu of Van Niekerk het niveau van in Rio nog haalt. Een slepende knieblessure, opgelopen in een rugbywedstrijd voor het goede doel, speelt de Zuid-Afrikaan parten.

   

  Borlée: "Hij zal nooit meer dat niveau bereiken, dat is onmogelijk. Omdat atletiek draait om totale perfectie en na een operatie van een gescheurde kruisband geloof ik daar niet in. De 400 meter is zo belastend."


  "En ik zie momenteel ook niemand die het wereldrecord kan breken. Geen enkele atleet loopt zo makkelijk als Van Niekerk."

  Ik zie momenteel niemand die het wereldrecord kan breken. Geen enkele atleet loopt zo makkelijk als Van Niekerk.

  Jacques Borlée

  Kijk op VRT.NU naar de volledige aflevering van Wereldrecord. Maarten Vangramberen praat o.a. met Hanne Claes, Jonathan Sacoor, Jacques Borlée en voormalig Belgisch recordhouder Cédric Van Branteghem.

  Ondertussen loopt Wayde van Niekerk weer rondjes: