Ruitenwasser Kevin Van Impe won in 2009 in Waregem: "Werd liever 5 jaar later prof"

  Kevin Van Impe is nu ruitenwasser.

  Er is leven na de koers. Voor de coronacrisis zochten we oud-renners op in hun nieuwe werkomgeving. Vandaag komt Kevin Van Impe (38) aan bod. 

  Over zege in Waregem: "Ter ere van overleden zoontje"

  In 2009 behaalde Kevin Van Impe de mooiste zege uit zijn carrière: Dwars door Vlaanderen. "Ik had een superdag op het goede moment", blikt Van Impe terug op zijn topeditie van de koers die gisteren gereden had moeten worden.

  "Het was koud en ik wou niet bibberen in het peloton. Daarom sprong ik mee in de vroege ontsnapping om het warm te krijgen. Er zat kwaliteit in die vlucht. Uiteindelijk bleven Niko Eeckhout en ik als laatste overlevenden over."

   

  "Op de Oude Kwaremont kregen we het gezelschap van Heinrich Haussler en mijn 3 Quick-Step-ploegmaten Tom Boonen, Sylvain Chavanel en Stijn Devolder. Ik wist meteen mijn plek in de rangorde."

   

  "Haussler probeerde ons nog voor de finale dood te knijpen. Maar hij reed zichzelf kapot. Uiteindelijk geraakte ik voorop met (opnieuw) Eeckhout. Ik klopte hem in de sprint na een zware koers."

   

  Van Impe droeg zijn zege die dag op aan zijn overleden zoontje. “Mijn zoontje was een jaar daarvoor, in maart 2008, enkele uren na zijn geboorte overleden. Daardoor ben ik een heel seizoen mentaal blijven aanmodderen. Mijn ploeg Quick-Step heeft me toen heel goed gesteund.”

  Retro: Kevin Van Impe wint Dwars door Vlaanderen in 2009

  "In mijn tijd was Quick-Step al The Wolfpack"

  Van Impe reed van 2006 tot en met 2011 bij Quick-Step. "Eigenlijk vormden we toen al The Wolfpack voordat er al sprake van was. Boonen won bijna alles, maar daarnaast hadden we ook nog Devolder, Bettini en Pozzato in onze ploeg."

   

  "Voor mij was het fantastisch om 6 jaar deel uit te maken van die ploeg. Toen ik in 2012 naar Vacansoleil trok, miste ik de Quick-Step-familie en de structuur. Geen slecht woord over Vacansoleil en Hilaire Van der Schueren, die een goede ploegleider is. Maar het was natuurlijk anders dan bij Quick-Step."

   

  In 2012 stopte Van Impe als profrenner. "Ik beklaag het me nog altijd dat ik zo vroeg gestopt ben met koersen. Ik was nog maar 31. Maar mentaal kon ik het toen niet meer opbrengen. Ik was de uithuizigheid wat moe en mijn 2e kindje was op komst."

   

  "Achteraf bekeken was ik liever 5 jaar later profrenner geworden. Dan had ik de overstap naar de profs waarschijnlijk beter verteerd."

   

  "Bij de jeugd bleek dat ik over veel talent beschikte. Maar toen ik in 2002 prof werd, zaten veel renners aan de verboden middelen. Dat hebben ze achteraf toch bekend. George Hincapie bijvoorbeeld. Hij onthulde dat hij zich dopeerde in het jaar waarin ik 2e eindigde achter hem in Kuurne-Brussel-Kuurne. Dat is natuurlijk spijtig."

  Over zijn huidige job: "Ik ben heel graag ruitenwasser"

  "Nadat ik gestopt was, heb ik anderhalf jaar geen koersmateriaal meer aangeraakt. Van 72 kg ging ik naar 99 kg. Dat was het sein om een fietskader te kopen."

   

  "Ik begon mee te fietsen met de wielertoeristen en kwam zo terecht bij de elite zonder contract. Vorig seizoen won ik nog 9 van de 49 koersen waarin ik startte. Ik koers vooral voor het plezier."

   

  "Trainen doe ik enkel nog op de rollen, maximaal 1 uur per dag. Ik krijg schema’s doorgestuurd van mijn goede vriend Jasper De Buyst. Door hem train ik nu op wattages, waardoor ik eigenlijk beter en beter word als eliterenner zonder contract."

   

  De kost verdient Van Impe tegenwoordig als ruitenwasser. "Na mijn wielercarrière heb ik eerst in een frituur en een fietsenwinkel gewerkt, maar die jobs waren niet mijn ding. Ruitenwasser is dat wel."

   

  "Toen ik bij de junioren reed, ging ik tijdens de winter vaak mee met een ruitenwasser uit onze straat. Nu ben ik zelfstandig ruitenwasser en ben ik mijn eigen baas. Ik doe het heel graag."

  VIDEO: Van Impe is tegenwoordig ruitenwasser

  Er is leven na de koers
  1. Roy Sentjens Legt kunstgazons aan
  2. Fabien De Waele Plaatst sectionale poorten
  3. Kevin Van Impe Ruitenwasser
  4. Grace Verbeke Leerkracht