IOC behoudt vertrouwen in oorspronkelijke datum Olympische Spelen

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft officieel laten weten dat het voorlopig alle vertrouwen behoudt in de oorspronkelijke datum voor Tokio 2020. "In dit stadium is elke vorm van speculatie contraproductief."

  Het IOC hield dinsdag telefonische conferenties met de internationale federaties over de coronacrisis. Het resultaat is dat het IOC voorlopig alle vertrouwen behoudt in de voorziene periode om de Spelen te organiseren van 24 juli tot 9 augustus.

   

  "Op dit moment is het niet nodig drastische beslissingen te nemen", klinkt het in een persbericht. "In dit stadium is elke vorm van speculatie contraproductief."

   

  Het IOC moedigt de atleten aan "zich op de best mogelijke manier voor te bereiden op de Spelen".  "We blijven de atleten en hun nationale olympische comité's ook steunen en proberen hen te voorzien van de meest recente informatie. Het IOC heeft er vertrouwen in dat de maatregelen die genomen werden door de vele lokale autoriteiten overal ter wereld zullen helpen om het coronavirus te bestrijden."

   

  En dan rest er nog de vraag hoe het verder moet met de kwalificaties voor het toernooi. Heel wat kwalificatietoernooien kunnen niet worden georganiseerd. Het IOC belooft aanpassingen.

   

  "Op dit moment zijn al 57 procent van de deelnamebewijzen voor Tokio uitgereikt. We zullen samen met de internationale federaties er alles aan doen om ook die 43 procent andere plaatsen correct te verdelen."

   

  De internationale federaties zullen suggesties geven op welke manier de kwalificatiesystemen in de respectievelijke sporten kunnen aangepast worden. Begin april zullen alle nodige wijzigingen aan de kwalificatieprocedures doorgegeven worden aan de belanghebbenden.

   

  "De gezondheid en het welzijn van iedereen die betrokken is bij de Olympische Spelen is onze absolute prioriteit", gaf IOC-voorzitter Thomas Bach nog mee. "We nemen alle maatregelen in het belang van de veiligheid van de atleten, coaches en begeleiding. We zijn een olympische gemeenschap. We steunen elkaar in goede en kwade dagen."