Berteele: "Nu al basketbalkampioen omdat ze buitenlanders niet blijven betalen"

  Berteele had dit klassement willen gebruiken om straks nog 3 weken play-offs te spelen.

  Door de coronacrisis liggen alle sportcompetities in ons land stil. Maar de Pro League basketbal heeft niet gewacht en riep nu al een kampioen uit: Oostende. Antwerp is daar niet tevreden mee en ook basketbaljournalist Carl Berteele vindt die beslissing vreemd.

  Berteele legde in De Tribune uit wat hij van de drastische beslissing  van de profliga vond. Die beslissing was trouwens niet unaniem, want Giants-voorzitter Roger Roels verwoordde dat zijn ploeg heel ongelukkig is met het verdict.

   

  Berteele: "Dit seizoen zijn ze met een andere formule aan de competitie begonnen. Eerst 2 groepen van 5, waarbij iedereen 8 matchen speelde. Daarna speelden ze met z’n tienen en moesten er nog 18 matchen bijkomen. Zo kom je aan 26 matchen in plaats van die 36 ellenlange matchen van de voorbije jaren."

   

  "En nu stel je vast dat na 17 van die 26 matchen het klassement zoals het zaterdag was het definitieve eindklassement is met een kampioen en dergelijke…" 

   

  “Ik vond dat vreemd. Je pakt de kans af van diegenen die op 1, 2, 3 en 4 punten stonden. Er was nog spanning genoeg. En ik vraag me ook af: stel dat Limburg United eerste stond, gaan ze Limburg United dan kampioen maken? Ik denk het niet. En ik vind het dus terecht dat voorzitter Roels zegt dat hij dit vreemd vindt.”

   

  Bij volleybal stoppen ze de competitie ook, zonder kampioen. “Bij volleybal hadden ze nog geen klassement en kon je dus niet zeggen dat er een kampioen is. Ik denk dat je nog had kunnen basketballen. Je had dit klassement kunnen gebruiken om de play-offs te laten beginnen. Die duren 3 weken en dan was het afgelopen.”

  Stel dat Limburg United eerste stond, gaan ze Limburg United dan kampioen maken? Ik denk het niet.

  Carl Berteele

  Berteele en Vandeweghe unaniem: "Buitenlanders betalen is het probleem"

  Er schuilt evenwel één grote maar achter de beslissing. En onze commentator Carl Berteele weet welke: "Die buitenlanders gaan ze niet blijven betalen."

   

  Collega-gast in De Tribune Hans Vandeweghe (De Morgen) beaamt: "Dat is het probleem, maar dat durven ze niet te zeggen. Het stikt bij ons van de buitenlanders. Ik weet zeker dat ze in Nederland zodra het kan weer beginnen te basketballen en te volleyballen."

   

  "En de Amerikanen die in Nederland spelen, zijn nog slechter dan bij ons. Die gaan naar huis en zullen dan wel met Nederlanders voortspelen. Maar als je bij ons alleen met Belgen speelt…?”, daar heeft Vandeweghe zijn twijfels bij. "Elke Belg die 5 minuten krijgt per speeldag, is bij ons international, hè", laakt de sportjournalist het niveau. "In het volleybal is het ook bijna van hetzelfde."

   

  Vandeweghe concludeert: "Je zit met dat model. Ik vind de beslissing dom. Geen kampioen was veel beter geweest, zoals in het volleybal. Alleen zit je dan met die verdeling van de Europese plaatsen. Maar zijn die dan zo gunstig? Volgens mij kost dat alleen maar geld." Zo weet Berteele dat Charleroi volgend seizoen al verzaakt aan Europa.

   

  Berteele weet niet of er nog iets kan veranderen na de onvrede van de Antwerp Giants? "Antwerpen is bekerwinnaar en wil meedoen aan de voorrondes van de Champions League. Ze gaan dat proberen te bepleiten. Maar ik weet niet of dat gaat lukken."

   

  "Ook bij Oostende waren ze trouwens niet tevreden om zomaar kampioen te worden. We hebben geprobeerd om daar een reactie te halen, maar niemand wilde spreken."

  Download de podcast van De Tribune

  Carl Berteele.

  Hans Vandeweghe.