Ga naar de inhoud

Wuhan Zall-coach: "Werden in Spanje bekeken als virussen met 2 benen"

Wuhan Zall, de voetbalploeg uit de Chinese stad waar het coronavirus aan zijn opmars begon, mag na weken in Spanje eindelijk naar huis.

De Chinese eersteklasser Wuhan Zall is afgelopen weekend teruggekeerd vanuit Zuid-Spanje naar China. Het team zat 1,5 maand vast in Andalusië door de uitbraak van het coronavirus in thuisstad Wuhan. Het trainingskamp werd een nachtmerrie voor het team, dat door de plaatselijke bevolking allerminst hartelijk werd ontvangen.

Trainer José Gonzalez, zelf een Spanjaard, blikte bij Süddeutsche Zeitung, net voor de afreis, nog eens terug op de voorbije periode. "We werden van bij onze aankomst bekeken als virussen met 2 benen", legde hij uit. "Dat is absoluut de waarheid. We zijn blij te kunnen terugkeren naar China."

 

"Maar het is niet zo dat we terugkeren omdat de situatie in Spanje momenteel zwaar verslechtert en regeringsleider Pedro Sanchez de noodtoestand uitriep", verduidelijkte de coach. Wuhan keert terug omdat de Chinese Super League normaal gesproken begin mei zal beginnen.

 

"En we moeten na onze landing in Peking, zoals iedereen die momenteel in de Chinese hoofdstad arriveert, 2 weken in quarantaine. Dat geeft een beetje een déja vu-gevoel. Dat kan ik niet ontkennen. We kunnen er echter niets aan doen. Het is wat het is. Na de quarantaine hebben we nog een maand om ons voor te bereiden op het nieuwe seizoen"

Na onze landing in Peking moeten we 2 weken in quarantaine. Dat geeft een beetje een déja vu-gevoel. Dat kan ik niet ontkennen.

José Gonzalez

"We gaan ons veiliger voelen in China"

De Spanjaard is momenteel liever in China dan in Spanje. "We gaan ons er veiliger voelen. De laatste weken zijn er in Wuhan slechts een dozijn aantal besmettingen bijgekomen, bijna allemaal van personen die terugkeerden uit het buitenland." In Spanje explodeert de coronacrisis.

 

Wuhan Zall, dat eind februari in zijn noodsituatie nog verrassend drievoudig Europa League-winnaar Daniel Carriço kon verleiden de overstap te maken van Sevilla, was de voorbije weken in Spanje tot een spookteam verworden.

 

Bij aankomst in Spanje eind januari testte iedereen negatief op het coronavirus, want voordien had de ploeg al een stage in Guangzhou achter de rug, op meer dan 1.000 kilometer van Wuhan. Maar toch werd het team gemeden. Tegenstanders in oefenwedstrijden gaven forfait, waardoor enkel getraind werd.

 

Wuhan was het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus. Meer dan 145.000 mensen raakten besmet, zo'n 5.400 personen stierven.