Ben Broeders: "Tokio? Er is altijd manier om goeie voorbereiding te doen"

  Ben Broeders is een van de Belgische sportmannen van de voorbije winter. De 24-jarige polsstokspringer verbeterde 2 keer het Belgische record, dat nu op 5,80 meter staat. Hij verdiende zo een ticket voor de Spelen. Maar het coronavirus gooit roet in het eten. Hoe gaat hij daarmee om richting Tokio?

  Broeders beleefde "een droomwinter": "Ik heb mijn record serieus aangescherpt en ook indoor het Belgisch record gepakt. Met 5,70m mag je naar het WK, met 5,80m kun je beginnen te zeggen dat je mag meedoen met de grote mannen. Dus voor mij is het een heel mooi jaar aan het worden."

   

  Het coronavirus zorgt evenwel voor onzekere tijden. Hoe kan Broeders zich voorbereiden op de Spelen van komende zomer? "Dat is momenteel hét topic. De voorbereiding zal iets anders zijn dan gepland. Normaal gingen we over 2 weken naar Turkije om mij daar bijna 3 weken  in goeie omstandigheden fysiek en technisch voor te bereiden. Dat wordt nu gewoon een trainingsblok thuis. Ze zijn alles aan het doen om dat in de best mogelijke omstandigheden te kunnen doen."

   

  Door de drastische coronamaatregelen van eind vorige week werd evenwel de sportinfrastructuur gesloten. Minister van Sport Ben Weyts vertelde gisteren evenwel dat topsporters toch in optimale omstandigheden moeten kunnen trainen: Pieter Timmers kan terecht in het zwembad in Antwerpen, Nina Derwael in de Topsporthal in Gent.

   

  Voor Broeders komt Leuven ook wellicht in orde. "Dat is fijn om te horen. In de eerste fase was het wellicht zonder uitzonderingen de maatregelen doortrekken voor iedereen, zodat iedereen doorhad hoe serieus het was."

  Ik ging normaal over 2 weken 3 weken naar Turkije op stage, maar dat wordt dus een trainingsblok thuis.

  Ben Broeders

  "Het IOC wijzigt planning niet, wij dus ook niet"

  Maar het leven gaat voort, beseft Broeders: "Het tijdschema staat niet stil, de Spelen naderen, de voorbereiding moet natuurlijk wel doorgaan. Het IOC heeft gecommuniceerd dat er nog niks is veranderd aan de planning van de Spelen, dus aan onze planning verandert er eigenlijk ook niets."

   

  "Vorige week hebben we niets moeten aanpassen. In het weekend was alles wel toe en moesten we improviseren. Maar als we vanaf deze week weer kunnen beginnen, gaat er op zich niets verloren. Daar kunnen we alleen dankbaar voor zijn."

   

  Hoe belangrijk zijn wedstrijden in zijn voorbereiding? "Dat is nog een andere vraag. Welke wedstrijden zullen er doorgaan? Ik heb wel het geluk dat het atletiekseizoen even stilligt qua wedstrijden. De voorbereiding met het fysieke werk is volop bezig, maar de wedstrijden beginnen pas begin/midden mei opnieuw. De vraag is evenwel wat zal doorgaan en wat niet."

   

  "Om je optimaal voor te bereiden op de Spelen is heel veel wedstrijdritme ideaal. Ik had ook heel veel wedstrijden op de planning staan. Dus dat is nog afwachten en hopen dat met de zomer het virus gaat liggen en alles weer wat in zijn plooi valt mét wedstrijden die plaatsvinden."

  "Nog volop aan het zoeken naar de goeie voorbereiding"

  Wat met de prestaties op de Spelen nu de voorbereiding in het gedrang komt? Gaan die daaronder lijden? Broeders: "Ik denk dat het gewoon anders zal zijn. Stel dat de wedstrijden worden uitgesteld tot juni. Dan kan je een maand langer fysiek voorbereidend werk doen. Sommigen hebben dat nodig, anderen niet. We moeten er gewoon het beste van maken."

   

  "Vorig jaar dacht ook iedereen dat de atleten moe zouden zijn op het WK atletiek, dat heel laat op het jaar viel. Maar iedereen heeft daar een draai aan gegeven en er zijn prachtige prestaties geleverd. Er is altijd wel een manier om een goeie voorbereiding te kweken en die zijn wij nu ook volop aan het zoeken."