De opmerkelijke statistieken van Morioka en Charleroi, het Atletico van de JPL

  Karim Belhocine en Ryota Morioka

  Charleroi is wellicht de grote revelatie van de Jupiler Pro League met Ryota Morioka als exponent. De Japanner blinkt elke week uit op zijn nieuwe positie van defensieve middenvelder in het Atletico Madrid van de Jupiler Pro League.

  Morioka speelde een dijk van een wedstrijd in de 1-4-zege van Charleroi in Gent. Hij veroverde 12 keer de bal. Eerder tegen Club Brugge had Ryota Morioka 17 balveroveringen, alleen Gideon Mensah had er dit seizoen meer in een competitieduel in de Jupiler Pro League (19 namens Zulte Waregem tegen KV Kortrijk). Als we kijken over het hele seizoen dan heeft Morioka het hoogste aantal balveroveringen van alle spelers in de competitie.

  Meeste balveroveringen in Jupiler Pro League
  speler wedstrijden balbezit veroverd
  Ryota Morioka 29 259
  Gojko Cimirot 27 241
  Marco Ilaimaharitra 27 239
  Elisha Owusu 27 223
  Vadis Odjidja 26 213

  Ook in aanvallend opzicht levert Morioka een prima bijdrage, zo zijn er in open spel slechts twee spelers die goed waren voor het creëren van meer kansen in de Jupiler Pro League.

  Meeste kansen gecreërd uit open spel in Jupiler Pro League
  speler kansen gecreëerd uit open spel
  Vadis Odjidja 52
  Ruud Vormer 47
  Ryota Morioka 42

  Verheyen: "Charleroi is beetje te vergelijken met Atletico"

  Vorige week verklaarde Gert Verheyen het succes van Charleroi. "Het is een beetje te vergelijken met Atletico Madrid. In een organisatie met geweldige discipline spelen maar met goeie voetballers. Je kunt zeggen “Iedereen kan verdedigen”, maar ze doen het allemaal."

   

  "Tegen Charleroi creëert niemand veel kansen, je moet eigenlijk heel veel geduld hebben. Club Brugge speelde in Charleroi: Club kon niet winnen, het werd 0-0. Maar Club heeft nooit risico’s genomen, want ze weten dat als ze een fout maken en de bal verliezen, dan wordt dat afgestraft. Thuis kwam Club meteen 1-0 voor tegen Charleroi en dan ben je klaar met Charleroi. Maar als je achterkomt tegen Charleroi…"

   

  De statistieken liegen niet. "Als Charleroi op 1-0 voorsprong komt, dan heeft het dit seizoen nog niet verloren. Die statistiek staat er na 29 speeldagen. Als je op achterstand komt tegen Charleroi, dan kun je het schudden. Je hoeft daarom niet helemaal anders te gaan voetballen, maar je bouwt toch beter wat extra voorzichtigheid."

   

  In 29 wedstrijden heeft Charleroi 19 keer de eerste goal gemaakt. Dat leverde 15 zeges en 4 draws op. Omgekeerd gaat het ook op: Charleroi heeft nog niet kunnen winnen in de Jupiler Pro League als het niet als eerste scoort: 2 punten in 8 matchen.

  club punten na achterstand club puntverlies na voorsprong
  Cercle Brugge 1 Eupen 3
  Charleroi 2 STVV 5
  Zulte Waregem 2 Waasland-Beveren 6
  Anderlecht 4 KV Mechelen 7
  Waasland-Beveren 7 Charleroi  8

  bron statistieken: Opta

  "Je bouwt beter extra voorzichtigheid in tegen Charleroi"