Schurter na afgelaste Cape Epic: "Ik kijk het meest naar Van der Poel"

  Nino Schurter is de nummer 1 in het mountainbiken.

  Zondag was in Zuid-Afrika normaal de Cape Epic begonnen, de 8-daagse mountainbikerace voor duo's. Wereldkampioen crosscountry Nino Schurter verdedigde er zijn titel, maar ziet net als iedereen een goede test voor Tokio wegvallen.

  Over het grote doel van Nino Schurter dit jaar bestaat geen twijfel: hij wil zijn olympische titel van Rio 2016 verlengen in Tokio. Dat de Cape Epic niet kan doorgaan is een streep door zijn rekening. "Ik keek uit naar de Cape Epic, maar ik denk dat het een goede beslissing is", zegt Schurter aan Sporza.

   

  "Ik weet niet wanneer ik opnieuw zal kunnen rijden in competitie en dat heb ik nooit eerder meegemaakt. Het is moeilijk om te beslissen of ik nu best rust of blijf verder trainen, maar het is zeker dat dit een invloed zal hebben op mijn olympische voorbereiding. De Cape Epic was ingepland als een zware trainingsblok, maar we weten niet eens of de Spelen zullen plaatsvinden."

   

  Als het tot een wedstrijd komt, weet Schurter maar al te goed naar wie hij zal moeten kijken: ene Mathieu van der Poel. "Er zijn enkele concurrenten, maar natuurlijk is Mathieu de grote favoriet. Naar hem zal ik het meest kijken."

   

  "Mathieu rijdt normaal veel wedstrijden op de weg op dit moment, dus zijn voorbereiding is ook verstoord. Hij heeft veel vooruitgang gemaakt de laatste jaren en is heel sterk, maar eigenlijk wil ik niet te veel op hem focussen. Ik had een van mijn beste winters ooit en ben sterker dan ooit."

  Mathieu van der Poel is heel sterk, maar eigenlijk wil ik niet te veel op hem focussen. Ik had een van mijn beste winters ooit en ben sterker dan ooit.

  Nino Schurter

  Wereldkampioen Nino Schurter en Europees kampioen Mathieu van der Poel.

  "Tokio is iets voor renners met veel kracht en lage cadans"

  Volgens Nino Schurter is het parcours in Tokio gemaakt voor renners die de steile hellingen krachtig kunnen aanvallen.

   

  "Renners die uit het zadel veel kracht kunnen produceren in een lage cadans zijn er in het voordeel. Dan denk ik behalve aan Van der Poel aan Henrique Avancini, Victor Koretzky of Lars Forster." 

   

  Met die laatste zou Schurter normaal dit jaar zijn titel verdedigd hebben in de Cape Epic. "De Cape Epic is een speciale ervaring met z'n tweeën. Ik zou het niet leuk vinden om elke race in duo te rijden, maar deze race is erg speciaal. Mountainbike  brengt me op fantastische plaatsen."

  Nino Schurter is de titelverdediger op de Olympische Spelen.

  Video: onze man in Zuid-Afrika interviewt Schurter