Edward Theuns reed Parijs-Nice: "Ik heb me niet onveilig gevoeld"

  Edward Theuns eindigde 53e in de Koers naar de Zon. Hij reed rond met een gebroken duim.

  Een dag sneller dan gepland hield Parijs-Nice er gisteren mee op door de coronacrisis. Edward Theuns eindigde 53e en was vandaag alweer in het land. Hoe beleefde hij de vreemde wedstrijd? "We zaten wel wat in een bubbel, maar volgen natuurlijk ook wel het nieuws", vertelde de Belg van Trek-Segafredo in De Ochtend.

  Voor renners en volgers was het een vreemde gewaarwording, koersen in coronatijden. Terwijl overal alle koersen werden geannuleerd, trok Parijs-Nice zich wel op gang, zij het na een tijdje zonder publiek bij start en aankomst. De slotdag in Nice werd geschrapt.

   

  "Het was toch wel heel speciaal", gaf Theuns mee. "Zeker na de rit op vrijdag, toen het nieuws kwam dat ook de klassiekers afgelast werden. Dat was voor iedereen een shock, alhoewel we dat voelden aankomen. Er werd heel de week over gebabbeld en er heerste onzekerheid."

   

  Dat er vrijdag en zaterdag nog werd gekoerst te midden van alle drastische quarantainemaatregelen her en der, leek wel bizar. "Daarover was ook wat discussie tussen de renners. Het probleem is dat een peloton heel internationaal is en er veel renners waren die zich zorgen maakten dat ze niet gingen thuis raken. Ik vond dat wel begrijpelijk."

   

  "Maar in het wielrennen is het moeilijk om een peloton op 1 lijn te krijgen en daarom is de koers nog een paar dagen doorgegaan. De rit van zondag afgelasten was wel een goeie keuze."

  "Er was een stemming en meeste ploegen wilden doorgaan"

  "Ik heb me niet onveilig gevoeld", verwoordde Theuns zijn gevoel. "Omdat we in de koers altijd in contact komen met dezelfde mensen: mijn ploegmaats en de renners in het peloton. Daarbuiten hebben we fysiek eigenlijk geen contact met andere mensen. Als niemand het virus heeft, denk ik wel dat dat nog veilig is."

   

  "Er is ook even overleg geweest met de CPA, de rennersvakbond, over welke ploeg wou stoppen, welke wou doorgaan. Uiteindelijk is daar gestemd en kwam eruit dat de meeste ploegen wilden doorgaan, omdat de overheid het goedkeurde om door te gaan."

   

  Wilden de meeste ploegen rijden, omdat het een van de weinige kansen was om nog te koersen? "Er waren sommige renners die dat dachten, maar voor mij persoonlijk was dat niet de grote motivatie."

  "Sportief goed gevoel ondanks gebroken duim"

  Hoe kijkt Theuns sportief terup op Parijs-NIce, waarin kopman Nibali net naast het podium viel? "Dat is jammer, maar ik vind dat we een goeie teamprestatie hebben neergezet. Voor mij persoonlijk was het iets moeilijker, omdat mijn duim gebroken is. Dat gebeurde in de Algarve. De benen waren wel goed, maar sturen was iets moeilijker. Al ben ik over het algemeen wel tevreden. We kunnen deze periode afsluiten met een goed gevoel en hopen nu dat de situatie in de wereld positief vooruitgaat."

  We kunnen deze periode afsluiten met een goed gevoel en hopen nu dat de situatie in de wereld positief vooruitgaat.

  Edward Theuns

  "Klein voordeel: kan nu mijn duim laten genezen"

  Wellicht komt er morgen uitsluitsel over de Ronde van Vlaanderen. Theuns: "Ik houd er persoonlijk eigenlijk al geen rekening mee dat die gereden zal worden. En ik denk dat ook de meeste renners dat doen."

   

  Een week na de Ronde op 5 april is er Parijs-Roubaix. "Ik heb er nog niets over gehoord, maar ik denk dat de kans zeer klein is dat ook die doorgaat. Het is wachten op nieuws, maar persoonlijk denk ik dat er geen klassiekers meer gereden gaan worden."

   

  Wat gaat hij dan nu doen: stage of thuis conditie onderhouden? Theuns ziet een voordeel in dit nadeel: "Ik ga de gelegenheid nemen om mijn duim goed te laten genezen. Na een goeie week in Parijs-Nice doe ik het nu een weekje rustig aan. Daarna zal ik thuis mijn conditie onderhouden, want ik denk niet dat het aangeraden is om nu op stage te gaan. Ik denk dat Zwift succesvol zal zijn dezer dagen."

  Ik denk persoonlijk dat er geen klassiekers meer gereden gaan worden.

  Edward Theuns