Champions League overweegt Final Four in Istanbul

  De UEFA werkt aan een format om de huidige Champions League-campagne tijdig te kunnen afronden.

  Dinsdag vergaderen de 55 leden van de UEFA in een videoconferentie over het vervolg van het Europese voetbal dit seizoen. Daar zal niet enkel een beslissing genomen worden over de afgelasting of het uitstel van EURO 2020, maar ook over de organisatie van de eindfase van de Europese toernooien. Er ligt een optie op tafel om de Champions League in een Final Four te houden.

  Minitoernooi

  Het plan zal voorgesteld worden door de wedstrijddirecteur van de UEFA, Giorgio Marchetti. Uiteraard moeten de leden hiervoor hun goedkeuring geven, maar het lijkt een meer dan plausibel alternatief gezien het feit dat niemand kan voorspellen wanneer de crisis rond het coronavirus zal stoppen.

   

  De 4 clubs die de halve finales zouden halen, maken in een minitoernooi uit wie de opvolger van Liverpool zal worden. De halve finales worden in 1 match afgewerkt, enkele dagen later gevolgd door de finale. De 3 matchen zouden gespeeld worden in Istanbul in Turkije.

   

  In die stad is de oorspronkelijke finale gepland en daar zou nu dus de volledige eindfase gehouden worden.

   

  Hetzelfde plan voor een Final Four zou toegepast worden voor de Europa League, waar Gdansk uit Polen gaststad is voor de finale.

  UEFA-directeur Giorgio Marchetti.

  Kwartfinales in één duel

  De UEFA ligt onder vuur omdat zij veel te laat beslist heeft om de Europese competities stop te zetten. Ze wil nu meedenken om zo weinig mogelijk matchen te organiseren vóór de finale. De UEFA is er zich immers van bewust dat de regeringen in Europa niet staan te springen om volle stadions toe te laten, meteen nadat het virus onder controle zou zijn.

   

  De prioriteit voor de bazen van het Europese voetbal is in eerste instantie het afwerken van de terugmatchen van de 1/8e finales van de Champions Legaue. Vier teams hebben zich al geplaatst voor de kwartfinales (Leipzig, Atalanta, Atletico en PSG), maar in de duels tussen Man.City–Real, Barcelona–Napels, Bayern–Chelsea en Juventus–Lyon moeten de definitieve beslissingen nog vallen.

   

  Eens deze matchen een winnaar kennen kan de UEFA een versnelling hoger schakelen en de kwartfinales ook in 1 match laten spelen, ofwel in een neutraal land ofwel door loting laten bepalen wie de thuisclub wordt.

  De UEFA wil meedenken om zo weinig mogelijk matchen te organiseren vóór de finale

  Stef Wijnants

  Meer tijd voor nationale competities

  Pas daarna kan de formule van de Final Four op de proppen komen. Hoe dan ook zou dit plan omvatten dat de halve finales en de finale van de Champions League en de Europa League in een periode van 4 dagen zou kunnen plaatsvinden.

   

  Dat heeft als voordeel dat de nationale competities de vrijgekomen Europese data kunnen inpalmen om hun seizoen af te sluiten. Bovendien zouden spelers en fans slechts naar 1 stad hoeven te reizen, in casu Istanbul, zodat het risico op veel verkeer een stuk beperkter is.