Ga naar de inhoud

Triatleet Marten Van Riel: "Tokio moet piekmoment in carrière worden"

Marten Van Riel: "Ik denk vaak aan het olympisch podium."

Na een 6e plek op de Spelen in Rio droomt triatleet Marten Van Riel van het podium in Tokio. "Hier ben ik al lang mee bezig. Ik droom vaak van de olympische podiumceremonie."

Op de Olympische Spelen van Rio in 2016 verraste Marten Van Riel vriend en vijand met zijn zesde plaats op de olympische triatlon ((1.500 m zwemmen, 40 km fietsen, 10 km lopen). In Florida werkt hij zich nu in het zweet om nog straffer uit te pakken op de Spelen van Tokio.

 

"In Rio was het al straf dat ik op de Spelen stond. Die zesde plek kwam heel onverwacht, maar voelde ik weinig druk. Dat is nu helemaal anders. Ik leg mezelf misschien nog meer druk op dan anderen. Het zal moeilijk zijn, maar het podium is mijn grote doel."

 

"Ik ben hier al sinds Rio mee bezig, of zelfs al daarvoor. Ik wist dat het parcours in Brazilië me beter zou liggen, maar dat het te vroeg kwam. Ik was nog jong en nieuw op het circuit. 2020 moet het piekmoment in mijn carrière worden."

 

"En pieken is de grote kunst. Er komt veel meer bij kijken dan het lichamelijke. Ontzeggen van eten, op tijd slapen, heel gefocust zijn. Ik probeer voor Tokio alles perfect te doen om hopelijk 100 procent te zijn op de olympische triatlon."

Het zal moeilijk zijn, maar het podium is mijn grote doel.

Marten Van Riel

"Ik wil aanpikken met de beste lopers"

In het fietsen en het zwemmen kan Marten Van Riel mee met de wereldtop, dus schaaft hij vooral aan zijn loopnummer. "Dat is de afsluitende discipline, daar worden de medailles uitgedeeld", zegt hij. "Mijn grote doel is om dit jaar aan te pikken met de beste lopers."

 

"Ik zit nu op mijn beste loopniveau ooit. Als ik daar nog een schepje bovenop kan doen, dan kan ik mee met de beste lopers. Ik ben beter geworden, maar ik denk dat de concurrentie redelijk gelijkaardig is gebleven. In Rio waren de twee Brownlee-broers op topniveau, nu is het veld breder. Zo kom ik nog dichter bij de top."

 

"Ik zal vol voor de medailles proberen te gaan. Het maakt niet uit of je uiteindelijk 5e, 6e, 7e of 8e wordt, je moet alles geven. Je moet bij het lopen gewoon aanpikken bij de toppers, anders heb je verloren spel."

 

"Of ik aan het olympisch podium denk? Redelijk vaak zelfs. In 2016 was ik er al dicht bij. Ik weet wat ik toen fout deed en waarin ik verbeterd ben. In mijn droom speelt de podiumceremonie zich dus wel eens af."