Michel Wuyts: "Waarom geen klassiekers rijden tegelijk met de Vuelta?"

  Krijgen we dit beeld eind augustus te zien?

  Het einde van Parijs-Nice op zaterdag was voor een tijdje helaas de laatste koers op uw televisie. Voor renners, ploegen en liefhebbers breken er onduidelijke tijden aan. Michel Wuyts en José De Cauwer analyseren de situatie en denken na over oplossingen.

  Nieuw begin in mei?

  Door de coronamaatregelen in heel Europa zijn al heel wat wielerwedstrijden opgeschort en de kans dat er komende maand nog meer volgen, lijkt bijzonder groot. Michel Wuyts en José De Cauwer zijn het niet helemaal eens over de aanpak na het coronavirus.

   

  "Mijn gezond verstand zegt dat deze periode waarin alles wordt afgelast, verdubbeld zal worden. Ik vermoed dat het voorjaar naar de haaien is", zegt Michel Wuyts. "Ik hoop dat we in mei kunnen aanknopen met een nieuw begin."

   

  "Er zijn organisatoren die zeggen dat ze in een bestek van vijf of zes maanden geen twee wedstrijden kunnen neerpoten. Maar ik zou wel wat ruimte zoeken voor de monumenten, als dat kan. De Ronde van Vlaanderen, Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik."

   

  "In overleg met een aantal gestelde lichamen binnen de sport zou men kunnen proberen daarvoor plaats te vinden op de kalender. Waarom zou je bijvoorbeeld tijdens de Vuelta, een rittenkoers waar enkel klimmers aan hun trekken komen als je het scherp stelt, geen klassieke wedstrijd kunnen rijden voor een heel ander soort type van renners?"

   

  Jose De Cauwer ziet het anders. "Ik pleit ervoor om te kiezen voor de strategie "wat voorbij is, is voorbij". Ik vind niet dat er achteraf nog een alternatieve kalender moet worden opgesteld. Als Milaan-Sanremo of de Giro niet gereden kunnen worden, dan is dat maar zo."

  Ik zou wat ruimte zoeken op de kalender voor de monumenten. De Ronde van Vlaanderen, Milaan-Sanremo, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik.

  Michel Wuyts

  "Er zal veel oplapwerk nodig zijn bij renners"

  Renners en organisatoren zitten ondertussen met de handen in het haar. Sportief of financieel is deze periode een serieuze streep door de rekening. "Voor de renners moeten deze weken bijzonder moeilijk zijn", beaamt José De Cauwer. "Je hebt enerzijds renners in vorm zoals Jasper Stuyven en Tiesj Benoot, maar die hebben wel al gewonnen. Zij kunnen zeggen dat ze al iets binnen hebben."

   

  "Wat moeten de renners doen die ergens op een berg of thuis zitten? Hoe fanatiek moet je bezig blijven? Hoe lang kan je dat mentaal blijven volhouden? Er zal veel oplapwerk zijn. Veel renners zijn al bezig van in november. Je moet blijven op je gewicht letten en gaan slapen met honger."

   

  "En wat met renners die einde contract zijn?", vult Michel Wuyts aan. "Jongens die moeten bewijzen dat ze hun contract waard zijn of zelfs een opwaardering verdienen. Zij zien de mogelijkheid aan zich voorbijgaan om dat te tonen. Ik denk aan een Lampaert of Jungels."

   

  En wat met de organisatoren? "Organisaties die een oorlogskas hebben, zie ik dit wel overleven. De Omloop Het Nieuwsblad, toen nog de Omloop Het Volk, is twee keer niet georganiseerd en heeft zich hersteld. Ook Kuurne-Brussel-Kuurne heeft zich kunnen herstellen."

   

  "Wie krapper bij kas zit, zal moeten hopen op goodwill van de sponsoren. Wat nu gebeurt, is een extreme vorm van overmacht. En er zal gerekend moeten worden op clementie. Het licentiegeld dat organisatoren aan de UCI moeten betalen is niet niks. Het gaat om 300.000 euro en meer. Als organisator moet je hopen dat de UCI dat wil terugbetalen, maar de UCI leeft ook van dat geld."

  Wat met renners die einde contract zijn? Jongens die moeten bewijzen dat ze hun contract waard zijn of zelf een opwaardering verdienen. Zij zien de mogelijkheid aan zich voorbijgaan om dat te tonen. 

  Michel Wuyts

  Michel Wuyts en José De Cauwer