Michel Wuyts: "Tweede worden in Parijs-Nice is niet niks"

  Het eindpodium van Parijs-Nice.

  Een dag vroeger dan voorzien is er een einde gekomen aan een eigenaardige 78e editie van Parijs-Nice. In de schaduw van het coronavirus lieten twee Belgen zich wel sportief opmerken. Michel Wuyts en José De Cauwer blikken terug.

  "Benoot heeft een grote stap gezet"

  Tiesj Benoot stapte ongetwijfeld met een dubbel gevoel op het eindpodium van Parijs-Nice zaterdag. Zijn ritzege en een tweede plaats in het eindklassement waren straffe nummers, maar tegelijk was het zijn laatste publieke optreden als renner voor tot minstens het weekend van 3 april.

   

  "Benoot heeft alweer een grote stap vooruit gezet in het verkennen van zijn eigen mogelijkheden", is Michel Wuyts onder de indruk van Benoot. "Tweede worden in Parijs-Nice is niet niks. Met zijn ploeg heeft Benoot bijna alle etappes kleur gegeven. Samen met Jasper Stuyven en Thomas De Gendt heeft hij ons een bijzonder mooie week bezorgd."

   

  "Maar de frustratie dat hij, net als Stuyven of De Gendt, hun vorm niet kunnen verzilveren, moet enorm zijn. Het gaat tenslotte over hun beroep. Ze hebben wel nog het besef dat er nog een aantal jaren aankomen. Benoot is nog erg jong en Stuyven staat ook nog voor vijf of zes topjaren."

   

  "Het is erger voor types als Van Avermaet of Vanmarcke, die weten dat ze het meeste al achter de rug hebben. Philippe Gilbert heeft de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix al op zak, terwijl het voor Van Avermaet en Vanmarcke een jongensdroom is om de Ronde te winnen. Ik ga er ook vanuit dat Parijs-Roubaix niet gereden zal worden. Dat zal niet tot waanzin, maar wel tot nog meer frustratie leiden."

  "De Gendt kan op de Spelen voor verwarring zorgen"

  Thomas De Gendt toonde zich tijdens Parijs-Nice in de tijdrit en in de slotrit, waar hij Julian Allaphilippe bergop losreed. Zelf gaf De Gendt na de tijdrit aan dat hij zichzelf graag in Tokio op de Olympische Spelen zou zien. José De Cauwer gaat daarin mee.

   

  "Ik weet niet of je als bondscoach een goede Parijs-Nice nodig hebt om te beslissen om Thomas De Gendt mee te nemen of niet. Als je hem wil meenemen moet je gewoon een goed gesprek voeren met De Gendt en zeggen welke rol je van hem verwacht. Twee maand voor de Spelen kan je nog eens met hem spreken en een maand er voor nog eens eventueel."

   

  "Ik zou De Gendt meenemen omdat je dan een extra optie hebt. We gaan er precies al vanuit dat we gaan winnen op de Olympische Spelen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Je moet meerdere opties hebben. Dan zit je goed met De Gendt." 

   

  Ook Michel Wuyts zou Thomas De Gendt selecteren. "Je moet het lef hebben om te zeggen dat je voor een medaille, minstens een, gaat in het tijdrijden in Tokio. Die pretentie moet je hebben. Voor de wegrit zou ik in mijn selectie beginnen met De Gendt, omdat die alle andere landen op zijn kop kan zetten en voor verwarring kan zorgen."

  "Parijs-Nice had nooit van start mogen gaan"

  Terwijl de ene koers na de andere werd afgelast en/of uitgesteld, ging Parijs-Nice door tot en met zaterdag. Tot de laatste uren voor het einde beslisten renners zelf om van hun fiets te stappen. "Dat is logisch", zegt Michel Wuyts.

   

  "Renners vrezen voor het sluiten van landgrenzen en dat ze niet meer thuis zullen geraken. Ik blijf bij mijn standpunt dat Parijs-Nice nooit had mogen van start gaan omwille van gezondheidsredenen."

   

  "Je kan er niet naast dat er in het wielrennen wordt samengehokt in hotels. In Abu Dhabi heeft dat gezorgd voor slachtoffers. Maximiliano Richeze is nu drager van het coronavirus omdat hij zijn kamer deelde met Fernando Gaviria."

   

  "En bovendien zouden renners die uit Parijs-Nice komen met een voordeel begonnen zijn aan de klassiekers in vergelijking met de renners die het met stages moesten doen. Volgens mij kan je dat niet goedmaken. Ongelijkheid moet zoveel mogelijk weg uit de sport."