Flanders Classics: "Moeten ervan uitgaan dat de Ronde dit jaar niet doorgaat"

  Met de Ronde van Vlaanderen lijkt de laatste dominosteen van het Vlaamse wielervoorjaar gevallen. Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft laten uitschijnen dat we er niet op moeten hopen dat de wedstrijd op 5 april zal doorgaan. Ook organisator Flanders Classics legt zich daarbij neer.

  Het was door eerdere maatregelen van de overheid al duidelijk dat er geen wielerkoersen in Vlaanderen zouden zijn tot 3 april, maar voor de Ronde van Vlaanderen staat de deur nog een beetje op een kier.

   

  Vlaams minister van Sport Ben Weyts deed die deur op Radio 1 nog een beetje meer dicht. "Laat ons eerlijk zijn: ik denk niet dat dat haalbaar wordt. Dat een heel peloton vanover de hele wereld enkele dagen na die 3 april in Vlaanderen zou neerstrijken. Er is een waterkansje, maar we moeten toch ook verantwoordelijkheidszin tonen."

   

  De Ronde van Vlaanderen zou dan niet worden afgelast, maar worden uitgesteld. Dat betekent dat de wedstrijd later op het jaar misschien wel nog kan doorgaan. Het is van 1918 geleden dat Vlaanderens Mooiste niet werd verreden.

  Van Den Spiegel: "Moeten ervan uitgaan dat de Ronde dit jaar niet zal doorgaan"

  Tomas Van Den Spiegel van organisator Flanders Classics: "Wat de minister zegt hing al wel een beetje in de lucht. We moeten realistisch zijn. Je kan niet maatregelen tot 3 april opleggen om dan op 5 april het grootste volksfeest van Vlaanderen te organiseren."

   

  "We moeten er begrip voor opbrengen dat het in de richting van een afgelasting zal gaan. Als je dit bericht van de minister gehoord hebt, dan lijkt dat onomkeerbaar. We moeten ervan uitgaan dat de Ronde dit jaar niet zal doorgaan, maar we hebben er alle vertrouwen in dat er een nieuwe datum gevonden kan worden."

   

  "Op dit moment zijn er belangrijkere dingen dan koers. Ook al is dat in deze periode van het jaar een hoofdzaak in Vlaanderen. We luisteren naar de mensen die er veel meer van weten dan wij."

   

  Een officiële afgelasting is waarschijnlijk voor na het weekend. "Een Ronde van Vlaanderen op 5 april is zeer onwaarschijnlijk. Na het weekend zal er opnieuw overleg zijn met de autoriteiten."