Eindigt competitie zonder play-offs? "Wachten hoe coronavirus zich ontwikkelt"

  Wat er ook gebeurt, competitieleider Club Brugge is op weg naar de landstitel.

  Zaterdag en zondag komen de voetbalclubs in de hoogste afdelingen nog in actie om de reguliere competitie af te sluiten. Of we daarna een vervolg krijgen, is nog koffiedik kijken. De Pro League kan de situatie voorlopig alleen afwachten.

  De wedstrijden in de Jupiler Pro League, in de Women's Superleague en de promotiematch tussen OHL en Beerschot vinden dit weekend achter gesloten deuren plaats. Daarna wordt er uit voorzorg voor het coronavirus niet meer gevoetbald deze maand.

   

  "Na intensief overleg met de burgemeesters, de gouverneurs en de kabinetten van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken hebben we beslist om zaterdag en zondag zonder publiek te voetballen. In het belang van de volksgezondheid", legt Peter Croonen, voorzitter van de vereniging van profclubs, uit.

   

  "De bekerfinale tussen Antwerp en Club Brugge van volgende week zondag stellen we uit. De kalendermanager is volop in de weer om een nieuwe datum te vinden voor die match."

   

  Begin april gaat normaal gezien de titelstrijd in Play-off I van start. Of niet?

   

  "Na dit weekend hebben we twee weken zonder competitie. Die periode laat ons toe om te bekijken hoe het coronavirus zich ontwikkelt", antwoordt Croonen.

  Peter Croonen: "In het belang van de voetbalclubs spelen we zaterdag en zondag zonder publiek."

  "Moedig je ploeg thuis aan"

  In de Champions League is deze week al gevoetbald zonder fans, maar in Valencia en Parijs daagden de supporters wel massaal op rond het stadion. Zulke risico's wil de Pro League niet lopen.

   

  "We roepen onze fans op om hun ploeg thuis aan te moedigen en de richtlijnen van de overheid goed op te volgen", stelt Stijn Van Bever, woordvoerder van de vereniging voor profclubs.

   

  "Zowel voor onze clubs als voor onze fans is het geen evidente beslissing om de laatste wedstrijden van de reguliere competitie of de finale van 1B in lege stadions af te werken, maar in de huidige maatschappelijke context moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen. Gezondheid en het maatschappelijke belang gaan in deze tijden vanzelfsprekend voor."