"Geen koers zou vervelend zijn, maar het zou mooi zijn mocht het normale leven kunnen doorgaan"

  Kan het peloton de komende weken blijven koersen?

  Sporters leven van zekerheid en een strakke planning, maar door het coronavirus zijn er vooral vraagtekens. Het peloton weet niet of er de komende weken gekoerst zal worden (in Vlaanderen) en die onzekerheid knaagt. Onze reporter sprokkelde vanochtend reacties.

  Declercq: "Iedereen tast in het duister"

  Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step): "We hopen dat de komende koersen kunnen doorgaan, maar deze onzekerheid is niet altijd even leuk. Of we dit in een bredere context kunnen plaatsen? Ja, natuurlijk. Ik ben geen expert, maar ik vrees een beetje dat vroeg of laat iedereen er mee te maken krijgt."

   

  "Of we woensdag kunnen koersen in Nokere? We weten nog minder dan jullie, de media. Het is voor iedereen tasten in het duister. Leuk is anders, maar iedereen heeft er begrip voor. Het is misschien wel groter dan de koers. We mogen ook niet overslaan in blinde paniek. Het is belangrijk dat de volksgezondheid primeert."

  Naesen: "Je denkt aan doemscenario's"

  Oliver Naesen (AG2R): "Het is heel vervelend. Je doet er beter aan om er niet aan te denken, maar je kunt niet anders. Je leest en hoort niets anders. We weten niet wat er op ons afkomt en dat is ambetant. Je denkt aan doemscenario's. Als de koersen afgelast worden, hebben we echt niets meer. Het is niet zo wijs."

   

  "Of we dit in een ruimer plaatje kunnen zien? Je kunt het wel loskoppelen, maar iedereen leeft in zijn eigen wereld. Dit is mijn wereld. Uit een egoïstisch standpunt dus toch weer niet. Maar de ploegen die niet aan het koersen zijn, zitten met een nog ambetanter gevoel dan wij."

  Benoot: "Ik ben blij dat ik hier kan koersen"

  Tiesj Benoot (Sunweb): "Als wielrenner hoop ik dat we hier tot zondag blijven koersen, maar we moeten zoals iedereen afwachten en ondergaan wat er boven ons hoofd beslist wordt. En hopen dat het tij keert."

   

  "Voor de koersen in Vlaanderen ziet het er niet zo goed uit, zeker als je kijkt hoe het in ons land evolueert. Maar ik ben blij dat ik hier kan koersen. Mocht ik elke dag in onwetendheid moeten trainen, dan zou het iets anders zijn."

  Terpstra: "Ik ga door met voorbereiding"

  Niki Terpstra (Total Direct Energie): "Ik ga er maar vanuit dat de koersen doorgaan. Ik ga gewoon door met mijn normale voorbereiding. Als het niet zo is, dan is het zo. Ik blijf positief."

   

  "De Oude Kwaremont zonder volk oprijden? Als dat de oplossing is, dan moet het maar. Het zou vervelend zijn mochten de koersen niet kunnen doorgaan, maar het zou mooi zijn mocht het normale leven gezond kunnen doorgaan."

  Stuyven: "Organisatoren zullen nooit een beslissing nemen"

  Jasper Stuyven (Trek-Segafredo): "Ik zou liever zekerheid hebben of er gekoerst wordt of niet. Iedereen waarschuwt voor wat er zal komen en dat voedt een beetje de onzekerheid. Wanneer komt het?"

   

  "De Vlaamse koersen? De organisatoren zullen nooit een beslissing nemen. Dat zou voor hen een financiële kater zijn. Dat maakt het voor ons moelijker, maar je kunt de organisatie niet met de vinger wijzen. Zij wachten zo lang mogelijk op de overheidsinstanties en dat geeft meer onzekerheid."

   

  "Ik vind het moeilijk om te zeggen dat het belangrijk is dat de koers doorgaat. Ik weet niet of het nog wel goed is dat er gekoerst wordt als de maatregelen zo extreem moeten zijn."