Wilmots: "Spijt dat ik Jordan niet naar huis stuurde toen hij 10e keer te laat was"

  Marc Wilmots heeft gereageerd op de uithaal van Jordan Lukaku aan zijn adres. De ex-bondscoach kaatst de opmerkingen over gebrekkig tactisch vernuft meteen terug. "Toch bizar dat Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen op dezelfde positie wel altijd begrepen wat hun opdracht was.", zegt Wilmots in Sport/Voetbalmagazine.

  Jordan Lukaku zegt wat hij denkt. In een interview vorige maand deed hij een opmerkelijk scherpe uithaal naar Marc Wilmots. Het EK in Frankrijk liep zoals we weten fout voor de Rode Duivels tegen Wales. "De ploeg was sterk, maar niemand wees ons de weg."

   

  "Met de spelers die hij (Wilmots) had, zei hij gewoon: "Geef de bal maar aan Eden." Hij kon geen ploeg smeden en dat vind ik jammer. Maar dat doet niets af van het feit dat ik ook slecht was", stak Lukaku zijn hand ook een stukje in eigen boezem. 

  Wilmots ziet een veel grotere verantwoordelijkheid voor Jordan Lukaku. "Ik heb nagedacht over zijn woorden en wat me stoort, is dat hij het werk van een volledige trainersstaf in vraag stelt. Al die mensen worden in diskrediet gebracht."

   

  "Als ik Jordan bezig hoor, heb ik maar van één ding spijt: dat ik hem niet naar huis heb gestuurd toen hij voor de tiende keer te laat was tijdens het EK. Zelfs zijn broer pakte hem erover aan."

   

  "Ik heb het nagerekend: bij ons heeft hij, sinds de vriendschappelijke wedstrijd tegen Portugal in maart 2016 tot aan die kwartfinale tegen Wales, in totaal negen theoretische wedstrijdbesprekingen meegemaakt. Zelf speelt hij al tien jaar als linksachter en met Vital Borkelmans zat er een gewezen linksachter bij de technische staf. En die jongen heeft dan het lef om te zeggen dat hij niet wist wat hij moest doen?"

  Jordan heeft 9 theoretische wedstrijdbesprekingen meegemaakt, speelt al tien jaar als linksachter en met Borkelmans zat er een gewezen linksachter bij de technische staf. En die jongen heeft dan het lef om te zeggen dat hij niet wist wat hij moest doen?

  "Toch bizar dat Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen op dezelfde positie wel altijd begrepen wat hun opdracht was. Die wedstrijd tegen Wales was nochtans een schoolvoorbeeld, want we opteerden voor dezelfde tactiek als België op het WK 2002 tegen Brazilië: hoog spelen om hun flankverdedigers het opkomen te beletten."


  "Zijn taak kwam er grosso modo op neer om ervoor te zorgen dat Eden Hazard niet het hele terrein moest oversteken. Hij moest Eden zo snel mogelijk in de diepte sturen. Met zijn uitspraken bewees hij dat hij de theorie totaal niet begrepen had. Hij heeft zitten slapen. Zo is Jordan. Een goede voetballer, maar hij speelt puur op intuïtie. Zulke spelers kun je best zo weinig mogelijk richtlijnen geven."

  "WK-matchen tegen Japan en Brazilië niet gezien"

  Sinds zijn vertrek na het teleurstellende EK in Frankrijk volgt Marc WIlmots de nationale ploeg niet meer van naderbij. "Er werkt een nieuwe bondscoach en diegene die vertrokken is, moet zijn mond houden", zegt hij in Sport/Voetbalmagazine.

   

  "Ik had er na het EK nood aan om afstand te nemen van de nationale ploeg. Tijdens het WK in Rusland was ik met vakantie met mijn gezin in Napels en weet je wat? Ik heb de wedstrijden tegen Japan en Brazilië zelfs niet gezien. Dat heeft niets te maken met verbitterd zijn, maar als ik een knop omdraai, doe ik dat volledig."

   

  "Op dat moment waren de Rode Duivels niet meer mijn prioriteit. De wedstrijd tegen Frankrijk heb ik hier in Bordeaux gezien samen met een aantal vrienden, maar daar houdt het op. Ik ga niet met pompons staan zwaaien voor die wedstrijden."