Nokere en E3 gaan ervan uit dat koers doorgaat: "Kunnen nu niet meer terug"

  Her en der worden sportevenementen afgelast of verboden voor publiek, maar de koersen in Vlaanderen blijven voorlopig gevrijwaard. Toch volgen de organisatoren van Nokere Koerse (18 maart) en de E3 BinckBank Classic (27 maart) met een bang hart de ontwikkelingen rond het coronavirus.

  Organisatie Nokere: "Grote ramp als de wedstrijd niet doorgaat"

  "We gaan ervan uit dat Nokere Koerse gewoon kan doorgaan en bereiden ons daar ook volop op voor", zegt Robrecht Bothuyne van het Nokerse organisatiecomité. "We nemen heel wat maatregelen om de gezondheid en veiligheid van de renners, medewerkers en fans te verzekeren."

   

  "Er komt een aparte zone voor de ploegen bij de start in Deinze en de finish in Nokere, zodat er geen contact is met het publiek. De ceremonie protocollaire wordt ook aangepast, zodat er geen fysiek contact is tussen de renners en de missen."

   

  "Daarnaast proberen we het publiek maximaal te beschermen. Er komen voorzieningen om op elk moment je handen te ontsmetten, alle medewerkers krijgen handschoenen en er komen extra tv-schermen, zodat het publiek zich kan verspreiden."

   

  "We zijn nu al volop bezig met de opbouw, want komend weekend is er al de wedstrijd voor de junioren en de cyclo. We kunnen nu niet meer terug. Wat ons betreft mag en moet de koers doorgaan."

   

  En als dat toch niet mag? "Dat zou voor onze vzw een grote ramp zijn. Wij zijn een groep vrijwilligers uit het piepkleine Nokere. We brengen elk jaar een budget van 500.000 euro bij elkaar om de wedstrijd te kunnen organiseren. We hebben geen verzekering of back-up om te kunnen inspelen op een afgelasting. We hebben dan ook al heel wat slapeloze nachten achter de rug."

  Geen Philipsen in Nokere, want materiaal UAE raakt niet in België

  Nokere Koerse ziet met UAE Team Emirates wel een grote naam afhaken voor hun wedstrijd. De ploeg, met Jasper Philipsen als beoogde kopman, kan niet met zijn materiaal in België geraken, omdat dat vastzit in Milaan. Om diezelfde reden zou Philipsen ook niet de GP Denain en de Bredene-Koksijde Classic niet kunnen rijden.

   

  "Ook de Italiaanse ploeg Vini Zabu heeft afgehaakt", bevestigt Bothuyne, "omdat zij Italië niet uit geraken. Als er dus nog andere teams interesse hebben om zich in te schrijven voor Nokere, dan is dat mogelijk. Uitzonderlijke tijden vereisen nu eenmaal uitzonderlijke maatregelen."

  Organisator E3: "Alles on hold door onduidelijkheid"

  De E3 BinckBank Classic wordt pas over iets meer dan 2 weken gereden, maar ook daar zitten ze momenteel met een ei in de broek. "We hebben de opbouw enkele dagen on hold gezet, want er is momenteel nog veel onduidelijkheid."

   

  "De situatie verandert elke dag. Straks beslist de regering misschien dat er maar 500 in plaats van 1.000 mensen in één ruimte mogen zijn. Hopelijk komen ze niet met het allerslechtste nieuws."

   

  "Normaal gezien denk je er nooit aan dat je wedstrijd afgelast wordt, maar vandaag wel. Wat zal dat kosten? Veel zal afhangen wat we kunnen overeenkomen met de sponsors, de catering, de mensen van de opbouw..."

   

  Is het niet mogelijk om de wedstrijd te laten doorgaan zonder de fameuze VIP-tenten? "Alles is denkbaar, maar die VIPs horen er hier in Vlaanderen wel bij. Onze inkomsten hangen daar voor een groot deel vanaf."