Waasland-Beveren trekt licenties Anderlecht en KV Oostende in twijfel

  Waasland-Beveren lijkt zich niet zomaar neer te leggen bij degradatie.

  Waasland-Beveren vindt dat Anderlecht en KV Oostende geen licentie mogen krijgen om volgend jaar in 1A te voetballen. De club, die op dit moment allerlaatste staat in het klassement, heeft dat ook schriftelijk gemeld aan het bondsparket en aan de licentiecommissie van de Belgische Voetbalbond. In het geval van Anderlecht gaat het over de rol van Wouter Vandenhaute. Bij KV Oostende draait het om Marc Coucke, die eigenaar is van de beruchte nieuwe tribune in de Versluys Arena.

  Waasland-Beveren baseert zich voor zijn bezwaar op artikels P.407.23 en 407.25 van het bondsreglement. Die handelen over belangenconflicten en de integriteit van de  competitie en definiëren hoe de link tussen een juridisch persoon en een club wordt bepaald.

   

  Voor Waasland-Beveren is er in het geval Anderlecht duidelijk sprake van een belangenconflict. Wouter Vandenhaute is mede-eigenaar van het sportmanagementbedrijf "Let’s Play" en is sinds kort ook extern adviseur bij de Brusselse club. Omdat uit verklaringen in de media blijkt dat hij een invloed heeft gehad op de keuze van Karel Van Eetvelt als CEO, is Vandenhaute voor Waasland-Beveren als juridisch persoon verbonden aan Anderlecht. Op basis daarvan vindt Waasland-Beveren dat Anderlecht geen licentie mag krijgen.

   

  Uit gepubliceerde rekeningen van de Nationale Bank op 30 september van vorig jaar blijkt dan weer dat KV Oostende op dat moment maar liefst bijna 900.000 euro (van de 1,2 miljoen) aan huur voor de nieuwe tribune nog niet had betaald. KVO huurt die van de NV KVO Oostende Stadion, waarvan Marc Coucke via zijn holding Alychlo en managementvennootschap "Mylecke" aandeelhouder en gedelegeerd bestuurder is.

   

  In het jaarverslag van de raad van bestuur staat dit ook vermeld en staat ook dat dit een gevolg is van de financiële situatie van de club. Uit de jaarrekeningen van KV Oostende bij de Nationale Bank op 30 juni vorig jaar bleek dat er een verlies genoteerd was van 9,6 miljoen euro en dat de totale exploitatieverliezen op die manier waren opgelopen tot 23,1
   miljoen.

  Marc Coucke bij de bouw van de nieuwe tribune.

  Pierre François, de CEO van de Pro League, heeft eerder al gezegd dat er in se geen probleem is met Marc Coucke, die eigenaar is van Anderlecht en van een tribune in Oostende. De Pro League zou wel zeer waakzaam zijn wat betreft het betalen van de huur.

   

  Volgende maandag wordt in principe de overname (voor 70%) van KVO door het Amerikaanse investeringsfonds Pacific Media Group afgerond. Ook als KVO naar 1B zou degraderen, zou de deal doorgaan, maar de vraag is: wat als er nog onzekerheid is over een proflicentie voor volgend seizoen? Garanties daarover kan KVO tegen maandag niet geven.

   

  Alle clubs die zo’n licentie willen, hebben hun aanvraag vorige maand ingediend. Tot nu vrijdag kan er nog onderhandeld worden of mogen nog documenten aan het dossier worden toegevoegd. Daarna schrijft licentiemanager Nils Van Branteghem zijn rapporten. Op 19 maart laat de Licentiecommissie dan weten welke clubs opgeroepen worden om uitleg te geven eind maart of begin april. En daarna weten de clubs of ze een licentie krijgen voor volgend seizoen of niet.

  Wouter Vandenhaute in de tribune bij Anderlecht.