Roeselare en Civitanova komen overeen om return niet te spelen door corona

  Vorige week in Roeselare werd het 0-3 voor Civitanova, de titelhouder in de Champions League.

  Het coronavirus heeft ook zijn impact op de Champions League volleybal. Woensdag had Roeselare bij de Italiaanse topclub Civitanova zijn return in de kwartfinales moeten spelen. Maar de 2 teams beslisten samen om de match te annuleren. Civitanova, dat in België met 0-3 won, stoot door naar de halve finales.

  De affiche kondigde zich mooi aan voor Roeselare. Vorige week speelde het een hoogstaande eerste set, maar onderging het nadien de wet van de sterkste tegen de titelhouder.

   

  Woensdag achter gesloten deuren in Italië stond Roeselare voor de onmogelijke opdracht om de 0-3 van thuis goed te maken. Door de enorme coronacrisis in Italië en de uitgebreide maatregelen van de Italiaanse regering komt er nu geen return.

   

  "Het is heel jammer en niet leuk, maar wij hebben een afweging gemaakt en dit leek ons de beste keuze", zegt Guido Declercq, verantwoordelijke voor de Champions League-organisatie bij Roeselare. "Natuurlijk hadden we graag nog eens tegen zo'n topclub willen spelen, maar het risico is te groot."

   

  "Civitanova ligt maar net onder de rode zone waar het coronavirus welig tiert en wij wilden onze spelers en staf niet het risico laten lopen dat ze besmet zouden raken. Er was ook een kans dat we er misschien niet zouden weggeraken en in quarantaine zouden moeten blijven."

   

  De match uitstellen naar een latere datum bleek niet mogelijk. "De CEV laat dat alleen toe als een van de landen, in casu België of Italië, uitdrukkelijk verbiedt om naar de wedstrijd af te reizen. Dat is niet het geval. We hebben dan gevraagd de wedstrijd af te gelasten." Sportief had Roeselare sowieso geen kans meer. En ook Civitanova had geen baat bij de return, omdat het geen betalend publiek mocht uitnodigen.

   

  De twee teams hebben het voorbije weekend samen beslist om de terugmatch te laten vallen. De Europese volleybalbond (CEV) ging akkoord en beschouwt de match niet als een forfaitnederlaag. Er is een gegronde reden. Zo hoeft Roeselare geen boete te betalen. Civitanova gaat door naar de laatste 4.

   

  Er zitten 3 Italiaanse ploegen bij de laatste 8 in de Champions League. Trentino tegen Jastrzebski (Pol) zal op 13 en 14 maart op neutraal terrein in Maribor (Slovenië) worden afgewerkt. Voor Perugia-Oerengoy is er nog een probleem. De Russen willen niet naar Italië komen, de CEV werkt aan een oplossing.

  kwartfinales
      heen terug
  ROESELARE Civitanova (Ita) 0-3 (29-31, 14-25, 16-25) -
  Trentino (Ita) Jastrzebski (Pol) 13/3 14/3
  Oerengoy (Rus) Perugia (Ita) 1-3 tbc
  Kemerova (Rus) Kedzierzyn (Pol) 2-3 11/3