Bashir Abdi: "In Ethiopië is mijn douche een emmer koud water"

  Bashir Abdi praat met de pers in Gentbrugge.

  Vorige week zondag liep Bashir Abdi in Tokio de lokale marathon in 2u04'49". Onze landgenoot verbeterde zijn eigen Belgische record met bijna 1,5 minuut. Vandaag genoot Abdi op een persbijeenkomst in Gent na van die prestatie: "Ik kijk er met een heel tevreden gevoel op terug."

  "Top 10 op de Spelen is realistisch"

  De 31-jarige Abdi, de op een na snelste Europeaan op de marathon, stond de pers vanochtend te woord in Gentbrugge, bij zijn voormalige club KRC Gent Atletiek.

   

  "Mijn chrono kwam niet onverwacht, gezien mijn prestaties op training. Mijn stage in Ethiopië verliep echt vlekkeloos. Maar die topklassering (2e plaats in Tokio, red) was wel een verrassing", aldus Abdi.

   

  "Ik kijk met een heel tevreden gevoel terug op mijn prestatie. Ik heb het tactische plan perfect uitgevoerd."

   

  "Sinds ik weer in België ben, besef ik hoe mijn prestatie hier leeft. Ik vind de reacties geweldig. Ik ben enorm blij dat mijn harde werk beloond is."

   

  Abdi heeft de lat met zijn toptijd hoog gelegd voor zijn deelname aan de Olympische Spelen later dit jaar. De vraag nu: behoort een medaille tot de mogelijkheden?

   

  "Een realistisch doel is top 10", antwoordt hij. "Als mensen me als medaillekandidaat zien, vind ik dat geweldig en is dat een stimulans om nóg harder te werken."

   

  "Wel opletten: mijn concurrenten hebben meer ervaring en lopen nog sneller dan ik.  Een 6-tal lopers heeft een beter persoonlijk record dan het mijne. Maar als ik mijn dagje heb op de Spelen, zit er misschien wel iets in."

  Bashir Abdi staat (lees: zit) de pers te woord.

  "In Ethiopië heb ik geen comfortzone"

  In de marathons van Tokio en Chicago was het veeleer koud, op de olympische marathon in Sapporo zal het broeierig heet zijn.

   

  Abdi verwacht dat hij zijn tactiek, waarbij hij zijn tempo doorheen de wedstrijd stelselmatig opvoert, zal moeten aanpassen.

   

  "In de laatste 6 kilometer in Tokio en in de laatste 12 kilometer in Chicago liep ik sneller dan de winnaar. Ik ga nu experimenteren met andere tactieken", zegt Abdi.

   

  Abdi getroost zich heel wat opofferingen. Zo is hij geregeld voor lange tijd weg van zijn gezin en volgt hij een zeer streng dieet.

   

  "Op stage in Ethiopië heb ik geen comfortzone. Mijn douche is er een emmer koud water. Ik train er in de voor- en namiddag, 200 kilometer per week."

   

  Dit nog: twee maanden voor de Spelen wordt Abdi voor de tweede keer vader. "De week voor en 2 à 3 weken na de vermoedelijke bevallingsdatum ben ik thuis, maar we weten natuurlijk niet of de bevalling dan precies zal plaatsvinden", zegt Abdi.


  Ook het coronavirus houdt hem bezig. "Met het NN Running Team houden we er rekening mee dat de Olympische Spelen uitgesteld kunnen worden. Dat zou natuurlijk vervelend zijn. Ik heb gezien dat Japan echt wel klaar is voor de Spelen."

  Uitzwaaiwedstrijd in Gent

  Op zaterdag 6 juni, vanaf 18.30u, staat in Gent "de halve marathon 2 Tokyo" op het programma, de laatste testwedstrijd van Abdi voor de Spelen, waar hij op 9 augustus op het appel verwacht wordt.

   

  Abdi zal in zijn eigen woonplaats als laatste aan de speciaal voor hem georganiseerde halve marathon beginnen, 50 minuten na de eerste starters. Abdi zal proberen om iedereen in te halen.

   

  Om de inhaalrace veilig te laten verlopen, kunnen maximaal 1.000 lopers zich inschrijven. De start en aankomst van de halve marathon is op de piste van KRC Gent Atletiek in Gentbrugge.

  Het VRT-Journaal was vandaag bij Abdi in Gentbrugge: