Wie haalt POI en wie degradeert? Deze scenario's volgt u best op de voet

  Wie zien we binnenkort terug in POI?

  Een ouderwets drukke zaterdagavond - alle wedstrijden van de 29e speeldag gaan zaterdag door om 20u - kan dit weekend al beslissend zijn in de race om de laatste Play-off I-plaats en de strijd voor het behoud in de Jupiler Pro League. Een overzicht.

  Anderlecht heeft de touwtjes niet zelf in handen...

  KV Mechelen (43 ptn), Racing Genk (41 ptn) en Anderlecht (40 ptn) zijn nog in de running voor het zesde en laatste ticket voor POI. Mechelen en Genk staan er het beste voor en treffen elkaar nog op de slotspeeldag (15/03). Ze houden daardoor hun lot in eigen handen.

   

  Dat geldt niet voor Anderlecht , dat zaterdag Zulte Waregem ontvangt. Het moet naast een 6/6 hopen op puntenverlies zaterdag van Mechelen en Genk. Hun affiches lijken, op papier, echter niet onoverkomelijk. Mechelen geeft in eigen huis het al geredde Eupen partij. Genk trekt naar Oostende dat onder de maandag ontslagen Dennis van Wijk na Nieuwjaar slechts 4/21 haalde.

   

  Toch zal vooral in Genk van onderschatting geen sprake mogen zijn. Bij puntenverlies van de Limburgers en winst van Mechelen is de strijd immers over.

   

  Voor Anderlecht wordt het een extra lastige wedstrijd vanavond, want de Noordtribune is vanavond gesloten. Reden: de voetzoeker van de Anderlecht-fans richting Simon Mignolet.

  De scenario's voor Play-off I

  Anderlecht gaat naar Play-off I als:

  • Het 6/6 pakt
  • KVM niet meer dan 2/6 pakt
  • Genk geen 6/6 pakt
  KVM gaat naar Play-off I als:
  • Het minstens 4/6 haalt (Anderlecht mist PO1 als KVM vanavond wint op Eupen)
  • Het wint tegen Eupen en Genk niet wint tegen KVO
  • Het verliest tegen Eupen, maar wel wint in Genk
  KRC Genk gaat naar Play-off I als:
  • Het 6/6 pakt
  • Het 4/6 pakt, KVM verliest tegen Eupen en Anderlecht geen 6/6 pakt
  • Niemand vandaag wint en het zelf wint tegen KVM op de slotspeeldag

  Vincent Kompany sust de gemoederen na het incident met de Anderlecht-fans en Mignolet.

  Beste papieren voor Cercle, Waasland-Beveren moet uit zijn pijp komen

  Bovendien heeft tegenstander Oostende (22 ptn) als voorlaatste slechts 2 punten voorsprong op rode lantaarn Waasland-Beveren (20 ptn) en is het dus nog lang niet zeker van het behoud. Het zal onder de  teruggehaalde coach Adnan Custovic in haar laatste thuiswedstrijd  ongetwijfeld met het mes tussen de tanden willen van start gaan.


  KVO lijkt de punten immers zaterdag te moeten pakken, want volgend weekend  staat op de slotspeeldag de verplaatsing naar het momenteel niet te  kloppen Cercle Brugge (23 ptn) op het programma. Cercle is na een 12/12  nog niet helemaal zeker van de redding, maar lijkt wel betere papieren  te hebben dan Oostende. Groen-zwart heeft met de Brugse derby tegen  leider Club wel een lastig duel in het vooruitzicht.


  Intussen staat het water Waasland-Beveren, dat op bezoek gaat bij Moeskroen,  helemaal aan de lippen. De Waaslanders ontsloegen vorige week coach Arnauld Mercier, maar ook onder opvolger Dirk Geeraerd werd vorig  weekend verloren. Waasland-Beveren haalde de voorbije 6 matchen geen  enkel punt. Met volgende week de slotwedstrijd tegen AA Gent in het  verschiet lijkt ook Beveren dit weekend punten te moeten pakken. Een  bloedstollend slot ligt in het verschiet.

  De scenario's voor de degradatiestrijd

  Cercle Brugge blijft in 1A als:

  • Het minstens 3/6 pakt
  • Het 1/6 pakt en Waasland-Beveren geen 6/6 pakt
  • Het 0/6 pakt en Waasland-Beveren maximum 3/6 pakt
  KV Oostende blijft in 1A als:
  • Het minstens 4/6 pakt
  • Het wint tegen Cercle Brugge en Cercle Brugge voordien niet wint tegen Club Brugge
  • Het 1/6 pakt en Waasland-Beveren maximum 3/6 pakt
  • Het 0/6 pakt en Waasland-Beveren maximum 2/6 pakt
  Waasland-Beveren blijft in 1A als:
  • Het 6/6 pakt en Cercle Brugge maximum 1/6 pakt
  • Het 6/6 pakt en KVO maximum 3/6 pakt
  • Het 4/6 pakt en Cercle Brugge 0/6 pakt
  • Het 4/6 pakt en KVO maximum 1/6 pakt
  • Het 3/6 pakt en KVO 0/6 pakt

  Waasland-Beveren staat er het slechtst voor in de strijd tegen de degradatie.