Wie promoveert? Wij vragen het aan Beerschot-fan Tia Hellebaut en OHL-man Bjorn Ruytinx

  Tia Hellebaut: fervent Beerschot-supporter - Bjorn Ruytinx: OHL-man met Beerschot-verleden.

  Om 16u spelen OH Leuven en Beerschot hun eerste van twee titelmatchen. Voor Beerschot is het de 3e finale op een rij. "OHL wil wel, maar hoeft niet", vertelt oud-speler Bjorn Ruytinx.  "Ik ben overtuigd dat het goed komt", stelt Beerschot-supporter Tia Hellebaut.

  Ruytinx: "Beerschot zit momenteel in de flow..."

  "Ik denk dat Beerschot momenteel in de flow zit. Ze hebben 9 op 9 gehaald en bij Leuven draait het momenteel iets minder goed", opent Ruytinx bij Sporza. Ruytinx is een echte OHL-man, maar heeft ook zijn verleden bij Beerschot. "Ik denk dat er bij Beerschot nu iets minder twijfel zit."

   

  "Tegen Union hier thuis was het ook echt niet goed. Thuis slikken we te veel goals. Als we de finale willen winnen over 2 matchen, gaan we vaker de 0 moeten houden. Ik vond onze eerste periode goed, maar ook dat was een wisselvallig parcours. Ik denk dat we piekten op het juiste moment, want er stak niemand bovenuit de eerste periode."

   

  Is OHL wel klaar voor de stap naar 1A? "Volgend jaar is weer iets helemaal anders. Als we de stap kunnen zetten, komt er sowieso een kwaliteitsinjectie. Dan spreken we van een heel ander team. Zowel OHL als Beerschot zijn momenteel nog niet klaar om de stap naar 1A te zetten zoals KVM dat vorig seizoen was."

   

  En welke rol speelde het vertrek van Vercauteren bij OHL? "Ik denk dat hij bekend staat als iemand die heel veel bewezen heeft in het Belgische voetbal. Zijn keuze voor Anderlecht was een verlies voor OHL, maar ik kan niet zeggen dat we betere of slechtere resultaten hebben behaald na zijn vertrek. Dat heeft zeker geen rol gespeeld in de mindere resultaten van de club de laatste weken."

  Ik denk dat het veel erger is voor Beerschot als ze het niet halen. Dat zou de derde keer op een rij zijn. OHL wil wel, maar het moet niet.

  Bjorn Ruytinx

  "Mijn hart zegt Leuven, maar..."

  "OHL heeft in 1A al bewezen dat het zijn stadion vol kan krijgen. Stel dat we zouden promoveren, zal dat niet anders zijn", is Ruytinx van mening. "Maar ook bij Beerschot is dat zo. Het zijn 2 clubs die verdienen om in 1A te zitten. Mijn hart zegt Leuven, maar ik zou het ook voor Beerschot erg vinden als ze het niet zouden halen."

   

  Beerschot heeft al 2 verloren finales op de teller. "Ik denk dat de druk sowieso heel groot is bij hen. Hun supporters zijn ook heel kritisch. Als ik trainer van Leuven was, probeerde ik dat uit te spelen en ervoor te zorgen dat ik Beerschot meteen bij de keel zou pakken en het publiek tegen het team zou keren."

   

  Het verschil tussen 1A en 1B? Spreken we over een catastrofe bij een verloren finale bij OHL? "Ik denk dat het veel erger is voor Beerschot als ze het niet halen. Dat zou de derde keer op een rij zijn. OHL wil wel, maar het moet niet." (lees voort onder foto)

  Bjorn Ruytinx baat een café uit in Leuven.

  Hellebaut: "Meer overtuigd op goede afloop dan vorige jaren"

  Tia Hellebaut is fervent Beerschot-supporter en zag haar team de afgelopen 2 jaar in het zand bijten. "Dat is hard aangekomen. Ik denk dat er ook 2 keer meer had ingezeten. Maar dan moet je de pagina snel omdraaien. Derde keer, goede keer dan maar."

   

  "De eerste maanden van de competitie dit jaar schatte ik het niet zo heel positief in. Het was allemaal heel moeizaam, het vertrouwen zat niet goed. Maar nu is het er wel en zijn we aan het groeien, in tegenstelling tot OHL, dat het de laatste weken moeilijk heeft."

   

  Net als bij OHL was er ook bij Beerschot een trainerswissel: de switch van Vreven naar Losada. "Een echte Beerschot-man. Hij heeft echt heel goed zijn best gedaan en de spelers weer vertrouwen gegeven. Zijn aanpak heeft wel gewerkt."

   

  Een pronostiekje? "Leuven heeft het de eerste ronde echt goed gedaan, maar zijn de laatste weken in mindere doen. Ik geef ons toch meer kans dan Leuven. 3 keer verliezen na elkaar zou echt niet kunnen. Ik denk ook dat we het echt wel verdienen. Ik ben ervan overtuigd dat het goedkomt, meer dan de voorbije 2 jaren."

  3 keer verliezen na elkaar, zou echt niet kunnen. Ik denk ook dat we het echt wel verdienen. Ik ben er van overtuigd dat het goedkomt, meer dan de voorbije 2 jaren.

  Tia Hellebaut

  De afgelopen jaren schoot aartsrivaal Antwerp als een komeet naar boven na hun promotie naar 1A. Europees voetbal, uitstekende resultaten en een vernieuwd stadion in het vooruitzicht. Hoe gaat de Beerschot-fan daar mee om?

   

  "Ik ben een echte Beerschot-fan, maar ik ben niet tegen Antwerp. Ze zijn onwaarschijnlijk goed bezig. Wij gaan proberen dat op "z'n Beerschots" te doen. Ik denk dat wij net iets meer een traditieclub zijn. Maar ik gun het Antwerp wel, ze hebben het wel verdiend. Maar ik hoop dat de rollen op een dag toch omgekeerd zullen zijn."

  Derde keer, goede keer voor Hellebaut en Beerschot?

  Volg de eerste promotiematch vanmiddag live:

  We volgen de wedstrijd ook op de voet in Sporza op Radio 1.