Michel Wuyts: "Als ploegmanager zou ik in eer en geweten enkele weken niet koersen"

  Michel Wuyts.

  Als het coronavirus iets heeft blootgelegd in het peloton, dan is het wel de interne verdeeldheid en het gebrek aan leiderschap. Dat ziet ook onze commentator Michel Wuyts, die (normaal gezien) meereist met het peloton in Parijs-Nice. 

  "Het zou beter geweest zijn mocht een sterke organisatie opgestaan zijn"

  Ik stel chaos vast. Ik zie totaal verschillende beslissingen. Ik zie de drang om er toch bij te zijn en de vrees om visibiliteit voor sponsors kwijt te spelen. En bij andere ploegen zie ik een sterk ethisch gevoel en een vrij snelle beslissing om af te haken voor de Italiaanse koersen en ook meer en meer voor Parijs-Nice. Dat frappeert me.

   

  Ik zie ook een gebrek aan leiderschap bij de instanties, in de eerste plaats bij de UCI, om een duidelijk en definitief standpunt in te nemen. Waarom dat dan niet gebeurt? De UCI is niet meteen de meest daadkrachtige wereldorganisatie.

   

  Er zijn ploegen als Ineos die over een groter budget beschikken dan de UCI. Wellicht stelt men zich daar juridische vragen. Kunnen wij interveniëren bij de organisatoren om een wedstrijd te schrappen? Kunnen we ingrijpen bij ploegen, die minibedrijfjes zijn? Daar vreest men wellicht gerechtelijke procedures.

   

  Het zou beter zijn mocht in deze fase, waar niemand vertrouwd mee is en waarbij niemand kan zeggen waar het op uitdraait, een sterke organisatie opstaan die zegt: we leggen de wedstrijden 3 à 4 weken wereldwijd stil.

  Egan Bernal won vorig jaar Parijs-Nice en is er nu niet bij.

  "Je kunt het virus in Parijs-Nice mee verstuiven"

  Je hebt ploegen die wél uit ethische overwegingen passen, vooral angelsaksische teams. Maar ook CCC, de ploeg van Greg Van Avermaet. Al is dat niet toevallig, want daar staat met Jim Ochowicz een Amerikaan aan het hoofd. 

   

  Vergeet ook niet dat de sportieve waarde van Parijs-Nice sterk daalt. Egan Bernal is er niet, ook Tadej Pogacar zit nog in quarantaine en je mist ook figuren als Simon Yates. De sportieve relevantie is voor een groot stuk weg.

   

  De ploegen die passen doen dat uit medische overwegingen. Daar kan ik helemaal inkomen. Een peloton moet je beschouwen als een multinationaal import- en exportproduct. Je laat hen samenhokken gedurende een week in hotels. Je kunt zo een broeihaard van besmettingen creëren. 

   

  Ik stel het nu zeer extreem voor, dat besef ik, maar je kunt het virus op deze manier mee verstuiven. Ik lees de richtlijnen van Parijs-Nice, zoals afstand bewaren en geen selfies nemen. Maar als je deze koers laat doorgaan, dan werk je het mee in de hand.

   

  Let op: ik ben geen schrikschijter. Ik kijk uit naar Parijs-Nice en ik wil er graag bij zijn, maar ik luister naar de raadgevingen om behoedzaam te zijn. 

  De ploegen die passen doen dat uit medische overwegingen. Daar kan ik helemaal inkomen. Een peloton moet je beschouwen als een multinationaal import- en exportproduct. Je kunt zo een broeihaard van besmettingen creëren.

  Michel Wuyts

  "Geen Van Avermaet? Ongetwijfeld een nadeel"

  Greg Van Avermaet rijdt geen rittenkoers en dat zal nefaste gevolgen hebben. Hij moet een alternatief zoeken, maar een rittenkoers is nog iets anders. Hoe ouder je wordt, hoe meer je dat nodig hebt. Zo'n rittenkoers heb je als extra opstapje nodig en dat is nu weg.

   

  Dat is ongetwijfeld een nadeel en dan kom ik weer uit bij de rol van de UCI, die had kunnen voorstellen om iedereen gelijk te berechten.

   

  Dan is het beter om uit gezondheidsoverwegingen en om uit sportieve redenen 3 weken halt te houden. Dan komt iedereen met gelijke wapens aan de start van wat nog volgt, als dat al gebeurt.

  "Ik zou mijn verantwoordelijkheid nemen"

  Ik heb heel veel respect voor ploegen die een tijdje stoppen. Uit gezondheidsoverwegingen kun je dit echt niet maken. Je moet ook denken aan het vervolg van het verhaal. Je kunt de rest van je seizoen zwaar hypothekeren als je zwaar ziek wordt.

   

  Ik heb respect voor die beslissing. Als ploegmanager zou ik dezelfde beslissing genomen hebben, in eer en geweten. Ik zou mijn verantwoordelijkheid nemen. Het is natuurlijk nooit helemaal zwartwit, maar het vergt wel moed om dit standpunt te volgen. 

   

  Wees gerust: ook bij bijvoorbeeld CCC zal een ploegleider als Valerio Piva hier niet gelukkig mee zijn. Zij weten ook hoe groot het belang van zo'n rittenkoers is om je klaar te stomen.

   

  Maar wie kan ons zeggen waar het met dit coronavirus naartoe gaat? Ik weet één ding over corona: dat drink je best met een stukje limoen. Maar over dit virus kunnen zelfs virologen niet exact zeggen hoe het staat.

  Ik heb heel veel respect voor ploegen die een tijdje stoppen. Uit gezondheidsoverwegingen kun je dit echt niet maken.

  Michel Wuyts

  "We staan nog altijd niet aan de start van Parijs-Nice"

  Ik heb de voorbije dagen vaak teruggedacht aan de woorden van Manolo Saiz, voormalig ploegleider van Once en niet de meest onbesproken figuur.

   

  Naar aanleiding van de Festina-zaak vroeg ik hem of de Spaanse ploegen nooit overwogen hadden om in blok te zeggen dat ze allemaal aan het spul zaten.

   

  Hij vroeg mij: heb je ooit al solidariteit in het peloton gezien? Jamais, zei hij zelf. Dat bestaat niet. En dat lijkt ook niet voor morgen te zijn.

   

  Vergeet ook niet: we staan nog niet aan de start van Parijs-Nice. Ik heb nog nooit zoveel op mijn smartphone gekeken. Ik volg het uur per uur en ik moet altijd bijschakelen.

   

  De bevoegde Franse minister heeft wel haar goedkeuring gegeven, maar de districten kunnen nog altijd een andere beslissing nemen.

   

  De burgemeester van Nice heeft vorige week de slotdag van carnaval afgeblazen en ook andere evenementen zijn geannuleerd. Dat doen ze ginds niet zomaar. Nice wordt klein Italië genoemd. Het is niet zo dat je een container aan een grens zet om zo'n virus tegen te houden.

  Michel Wuyts