OFFICIEEL: Strade Bianche gaat zaterdag niet door

  Nu zaterdag had de prestigieuze koers over de Toscaanse grindwegen gereden moeten worden.

  De knoop is eindelijk doorgehakt: 48 uur voor de start van de Strade Bianche heeft organisator RCS Sport na een laatste overleg met de lokale autoriteiten beslist om de koers af te gelasten door de coronadreiging.

  Niemand kon er nog aan uit en niemand begreep ook waarom er nog geen beslissing genomen was. Door de coronahaard in Italië - veel erger dan elders in Europa - stonden er al een dikke week vraagtekens achter de Italiaanse voorjaarskoersen Strade Bianche, Tirreno en Milaan-Sanremo.

   

  Maandag kwam de organisatie nog met groen licht. Dinsdagavond stelde een wetenschappelijk comité aan de Italiaanse regering voor om alle (sport)evenementen één maand te verbieden. Gisteravond vaardigde de regering een decreet uit dat tot 3 april sportmanifestaties in Italië alleen achter gesloten deuren mogen plaatsvinden. En dit om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.

   

  Ook dan kwam er nog geen definitief njet van RCS Sport. Zonder publiek koersen zou eventueel nog kunnen. Op een ultiem overleg met de lokale autoriteit van start- en aankomstplaats Siena viel op de middag het verdict: geen koers zaterdag. "Na de meeting van donderdagochtend blijkt het onmogelijk om de koers te laten doorgaan vanwege het coronavirus", luidt het in een mail van RCS Sport aan de wielerteams. "De Italiaanse autoriteiten blokkeren de organisatie." RCS Sport gaat een nieuwe datum vragen aan de UCI.

   

  Ondertussen hadden heel wat ploegen al uit eigen beweging - en met de veiligheid en praktische organisatie van hun renners en stafleden in het achterhoofd - hun komst afgezegd. Het is ook afwachten wat er nu met de Tirreno en Milaan-Sanremo gebeurt, dat zijn ook koersen van RCS Sport. Sommige ploegen rijden ook daar niet.
   

  In onze liveblog blijft u op de hoogte van de impact van het coronavirus op het peloton.

  Burgemeester Siena: "Niet geannuleerd, enkel uitgesteld"

  Burgemeester Luigi De Mossi gaf in een korte reactie mee dat hij er tot het decreet van de regering gisteravond van uitgegaan was dat de koers gereden zou worden. "Daarna is het omgeslagen. Ik ben er wel van overtuigd dat de koers niet wordt geannuleerd, maar enkel wordt uitgesteld."