Nog altijd geen njet voor Italiaanse koersen, Serie A wel achter gesloten deuren

  To Strade or not to Strade?

  Is de kogel nu eindelijk door de kerk? De Italiaanse overheid verbiedt de komende maand sportmanifestaties waarbij toeschouwers aanwezig zijn. De wedstrijden in de Serie A kunnen achter gesloten deuren worden gespeeld, maar voor de Italiaanse voorjaarskoersen lijkt dit het doodvonnis. Al wil RCS dat niet met zoveel woorden gezegd hebben.

  Dat de coronasoap in Italië behoorlijk chaotisch aangepakt wordt, is het understatement van de dag. De voorbije dagen en uren regende het tegenstrijdige en verwarrende berichten en ook nu blijft de communicatie allesbehalve kristalhelder of waterdicht.

   

  Gisterenavond raakte bekend dat een wetenschappelijke stuurgroep opteerde voor één maand zonder (sport)evenementen op Italiaans grondgebied. Dat voornemen wordt nu ook bekrachtigd, al zijn de richtlijnen vatbaar voor interpretatie.

   

  Voor het Italiaanse voetbal lijkt alles duidelijk: tot 3 april zullen er alleen wedstrijden achter gesloten deuren gespeeld kunnen worden. Sportmanifestaties waarbij toeschouwers aanwezig zijn, worden niet toegelaten.

   

  De richtlijnen lijken wel een piepkleine opening te laten voor koersen zoals Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo, al zou het dan - in theorie - om "koersen achter gesloten deuren" gaan, een nagenoeg ondenkbaar scenario.

  Update om 22.20u:

  Organisator RCS liet woensdagavond dan toch van zich horen. En nog altijd is er geen duidelijkheid.

   

  De Italianen laten weten dat ze de komende dagen met updates zullen komen over de betrokken koersen.

   

  Donderdagochtend wordt met het stadsbestuur van Siena overlegd over het lot van de Strade Bianche.

   

  De Gran Fondo Strade Bianche, een evenement voor wielertoeristen, is wel geschrapt.