Kan jij 20 seconden lang met je ogen dicht op 1 been staan? Dan schuilt er misschien een turner in jou

  Turnster Axelle Klinckaert presteert een pak beter dan Maarten Vangramberen

  In de vijfde aflevering van "Wereldrecord" keert Maarten Vangramberen de perfecte turnoefening van Nadia Comaneci uit 1976 binnenstebuiten. Hij ondervindt aan den lijve wat topturners meer hebben dan normale mensen: een fantastisch gevoel voor evenwicht. 

  Een motorische eigenschap die van cruciaal belang is voor elke turner op topniveau, is het evenwicht. Professor Matthieu Lenoir (UGent): "Elke beweging vertrekt vanuit een lichaam dat statisch of dynamisch in evenwicht is. Als je een vluchtelement doet, moet je in evenwicht starten en landen. Maar ook in de vluchtfase moet je in balans blijven."

  Als je een vluchtelement doet, moet je in evenwicht starten en landen. Maar ook in de vluchtfase moet je in balans blijven

  Matthieu Lenoir (professor uGent)

  20 seconden stilstaan? Een wereld van verschil

  20 seconden stilstaan, dat is de eerste test waarin Maarten Vangramberen wordt vergeleken met turnster Axelle Klinckaert. Die test voeren ze uit op een hele gevoelige drukplaat waarbij allerlei data worden verzameld. "De gemakkelijkste test van ons leven", zegt de Sporza-journalist. Toch zijn er al verschillen merkbaar.

   

  Professor Lenoir: "Wat we vaststellen, is dat de concentratie bij Axelle minder ruimte inneemt. Ze blijft veel meer gefocust op dezelfde regio. Bij Maarten is de vorm eerder langwerpig."

   

  "Het minste wat je kan zeggen is dat Axelle een andere manier heeft om de taak uit te voeren. De verschillen die we vaststellen bij deze eenvoudige taak zijn enkel en alleen  gerelateerd aan de bouw en het zwaartepunt van je lichaam. Bij Axelle ligt het zwaartepunt van haar lichaam lager. Puur vanuit hun morfologie zijn vrouwen bevoordeeld wat betreft evenwicht."

  En dan met de ogen dicht!

  Dezelfde test wordt hierna nog eens herhaald. Deze keer moeten Maarten en Axelle de test op 1 been uitvoeren, én met de ogen dicht. Een totaal nieuw gegeven.

   

  Axelle Klinckaert: "Het is echt moeilijk, ogen open of dicht is een wereld van verschil."

   

  Hier zijn de verschillen dan ook enorm. Maarten Vangramberen moet sowieso een aantal keer corrigeren en zelfs even voet aan grond zetten.  

   

  Professor Lenoir: "De uitwijkingen zijn een pak groter bij Maarten. Hij heeft veel meer plaats nodig om te corrigeren als hij uit balans geraakt.  Dat wijst erop dat Axelle naast het morfologische voordeel ook nog eens vlot kan omspringen met het verschil in informatie dat je ter beschikking hebt."

  Bekijk het fragment: