Analyse WK baan: "België heeft écht wel vers bloed nodig"

  De achtervolgingsvrouwen kwamen op het WK in Berlijn 283 duizendsten tekort voor een ticket voor Tokio.

  België heeft vorige week niet kunnen oogsten op het WK baanwielrennen in Berlijn. En dat was van 2013 geleden. Radiocommentator Tom Vandenbulcke was te plaatse en maakt de analyse: "Het was geen goed WK voor ons land. De bond moet zich gaan bezinnen waar hij nog op wil inzetten in het baanwielrennen. En er zal met de jeugd moeten gewerkt worden."

  Het was geen goed wereldkampioenschap voor België. We stonden geen enkele keer op het podium en dat is van 2013 geleden. In dat opzicht kun je wel van een dieptepunt spreken.

   

  Wat betekent dat dan met het oog op de Spelen van Tokio? Wel, heel eenvoudig, het zal daar minstens even moeilijk worden om een medaille te halen. Het niveau was op dit WK al heel hoog en dat zal in juli op de Spelen misschien wel nog hoger zijn.

   

  En wat België betreft, is de conclusie dat de spoeling heel dun geworden is. Pakweg 2 jaar geleden was er nog de droom en de ambitie om met een ruime selectie naar Tokio te gaan. Maar uiteindelijk zullen het maar 4 renners worden: Jolien D'hoore en Lotte Kopecky bij de vrouwen en Kenny De Ketele en Robbe Ghys bij de mannen. Zij zijn respectievelijk 4e en 5e geworden in de ploegkoers. Daarmee kun je nog thuiskomen. Zij zijn ook de enige stille hoop op op een olympische medaille.

   

  D'hoore en Kopecky zullen dan wel nog een stap moeten zetten. D'hoore gaf zelf aan dat dat nog moet én kan. Ze stak de voorbije maanden vooral veel tijd in de ploegenachtervolging. Ze trok lessen uit dit WK en weet waarmee ze aan de slag moet.

  Jolien D'hoore.

  "Achtervolgingsvrouwen kwamen 283 duizendsten tekort voor Tokio"

  In de ploegenachtervolging hebben de Belgische vrouwen trouwens een unieke kans laten liggen. Ze moesten voor Frankrijk eindigen om naar de Spelen te mogen. Dat lukt net niet: het verschil was 283 duizendsten van een seconde. Maar vooral: de Fransen hebben gewoon slecht gereden op dit WK. En dan is het nog veel zuurder dat België daar niet optimaal van geprofiteerd heeft. Met een Belgisch record waren ze altijd op de Spelen geraakt, maar op het moment van de waarheid is het er niet uitgekomen.

   

  De vraag is nu: wat met de toekomst? Bij de mannen is de ploegenachtervolging een tijd geleden al stopgezet, omdat er geen olympische hoop meer was. Bij de vrouwen ga je van bijna nul moeten herbeginnen, want 3 pionnen in die ploeg stoppen er sowieso mee. Voor D'hoore bijvoorbeeld is het einde project. En het is niet dat er een grote vijver is om uit te vissen, wel integendeel.

   

  Na dit WK moet de wielerbond zich gaan bezinnen waar hij nog op wil inzetten in het baanwielrennen. En hoe. Er zal echt met de jeugd aan de slag gegaan moeten worden, want er is vers bloed nodig. Zoveel is zeker.

   

  Ik vergelijk graag eens met het buitenland. Neem bijvoorbeeld Denemarken, dat maar een goeie 5 miljoen inwoners telt. Maar de Denen hebben in de ploegenachtervolging het wereldrecord aan flarden gereden met 3 van de 4 mannen die 22 jaar of nog jonger zijn. Dus die Denen zijn er heus niet gisteren aan begonnen. Ze zijn op jonge leeftijd geselecteerd en ze zetten vol in op het baanwielrennen.

   

  Filippo Ganna, wereldkampioen uit Italië: 23 jaar. De Nederlanders Lavreysen en Ligtlee, ook wereldkampioen en ook nog maar 22 jaar. Je moet eigenlijk al vanaf vandaag structureel met de jeugd gaan werken richting Parijs 2024, als je daar wil scoren. En dat zal geen makkelijke opdracht zijn, want bij de bondscoach leeft de overtuiging dat de aantrekkingskracht van het veld en de weg te groot is."

  De bond moet zich gaan bezinnen waar hij nog op wil inzetten. Je moet eigenlijk al vanaf vandaag structureel met de jeugd gaan werken richting Parijs 2024.

  Tom Vandenbulcke

  "Misschien zou Degrendele in Nederland sneller progressie kunnen maken"

  Nicky Degrendele is de wereldkampioene van 2018 in het keirin, maar ze gaat niet naar haar eerste Olympische Spelen. Ze haalde geen finale op de keirin en kon zo dus niet naar Tokio. Ze hield zich na afloop nog redelijk kranig, maar ik denk dat ze toch zal wakker geworden zijn met een heel erg leeg gevoel.

   

  Ze had lang naar dit WK toegeleefd. Het moest het moment van de wederopstanding worden, maar het is uitgedraaid op een kleine ramp. Dat ze veel talent heeft, is echt wel een feit. Anders word je op je 21e nooit wereldkampioen. Maar sinds die titel is het bergaf gegaan. Onder meer door een zware val, maar ook omdat ze het mentaal moeilijk had na die wereldtitel. Daar wordt nu al een tijdje aan gewerkt met een psycholoog.

   

  Maar de vaststelling in Berlijn was dat de concurrentie beter in vorm was en daar gaat het uiteindelijk over. Voor Degrendele is het nu een kwestie van volhouden en nog harder gaan werken. Ze spreekt van Parijs 2024. Maar zoals in de Tour geldt ook hier de uitdrukking: "Parijs is nog ver".

   

  Het is zo dat het baanwielrennen vooral leeft bij de gratie van grote kampioenschappen en van de Olympische Spelen. Dat zijn dus weinig grote momenten tot aan 2024. De UCI heeft er niks beters op gevonden dan het volgende WK in - godbetert - Turkmenistan te organiseren. En dat is pas over 1,5 jaar, dus ik vrees dat het tot dan voor Degrendele trainen en werken in de anonimiteit zal zijn. Dan zal ze toch mentaal sterk moeten staan.

   

  Feit is ook dat ze er eigenlijk alleen voor staat. België heeft geen andere sprinters. Je maakt niet echt deel uit van een team van concurrentes die je beter maken. Ik vraag me af wat voor haar de ideale omgeving zou zijn: is dat België dichter bij familie en vrienden zoals nu of is dat een harde leerschool in buitenland, waar ze misschien meer geprikkeld kan worden.

   

  De toekomst moet het uitwijzen, maar misschien zou ze in Nederland sneller progressie kunnen maken dan hier en zou de ruwe diamant die ze zeker is, misschien beter gepolijst kunnen worden.

  Nicky Degrendele.

  "Nederland is momenteel een medaillefabriek"

  Nederland, het woord is gevallen. Onze noorderburen waren hét land van het WK. Nederland heeft ten eerste een uitzonderlijk goeie generatie. Dat is echt een medaillefabriek op dit moment: 6 titels in Berlijn, niemand deed beter.

   

  Met andere woorden: Nederland troeft alle traditionele toplanden als Groot-Brittannië of Australië af. Dus de medailles in Tokio liggen klaar om opgehaald te worden. En dat met een budget dat toch al bij al beperkt is. Het is niet dat er in Nederland een bom geld in dat baanwielrennen gepompt. Dat kan alleen maar betekenen dat er heel goed gewerkt is met het aanwezige talent. En dat het succes van de ene ervoor zorgt dat de andere ook zo goed mogelijk wil presteren.

   

  Sam Ligtlee, een van die wereldkampioenen, zegt dat het succes van Nederland ook te verklaren is door de vriendschap binnen het team. Dat klinkt me misschien een beetje overdreven romantisch, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Die sprinters bijvoorbeeld trekken de hele tijd met elkaar op en versterken elkaar. De concurrentie is zo groot dat iedereen op de toppen van zijn tenen wil en moet presteren.

   

  En Nederland heeft trouwens een luxeprobleem, want niet iedereen kan mee naar Tokio. Renners die voor ons land altijd zouden meegaan, zoals bijvoorbeeld een Theo Bos, die kijken straks op de televisie naar de Spelen.

   

  Nog één ding trouwens over die Nederlandse baanwielrenners: wat me opviel in Berlijn, is dat die mannen en vrouwen in eigen land helemaal geen grote helden zijn. Er is veel meer aandacht voor het voetbal of het schaatsen. Die baanrenners hebben echt (nog) niet de status die ze verdienen.

   

  Niet dat het aantal volgers op sociale media een waardemeter mag zijn, maar Harrie Lavreysen bijvoorbeeld, 3-voudig wereldkampioen in Berlijn heeft op Twitter welgeteld 1.200 volgers. Sven Kramer, Nederlands beste schaatser, heeft er 400 keer zo veel... Misschien moeten wij Belgen Lavreysen maar adopteren, stel ik voor. Hij heeft toch al een Belgische grootvader en dan maken wij er hier wel een held van.

  Misschien moeten wij Belgen Harrie Lavreysen maar adopteren, stel ik voor. Hij heeft toch al een Belgische grootvader en dan maken wij er hier wel een held van.

  Tom Vandenbulcke

  WK-podium sprint: Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en de Maleisiër Awang.

  Tom Vandenbulcke

  Uitslagen Belgen

  woensdag
  ploegenachtervolging (v) België 10e
  vrijdag
  omnium (v) D'hoore 8e
  puntenkoers (m) De Ketele 7e
  zaterdag
  omnium (m) Van den Bossche 16e
  ploegkoers (v) D'hoore/Kopecky 4e
  zondag
  keirin (v) Degrendele hf
  puntenkoers (v) Kopecky 10e
  ploegkoers (m) De Ketele/Ghys 5e
  kampioenen mannen
  team sprint Nederland
  scratch Jevgeni Karaljok (WRu)
  ploegenachtervolging Denemarken
  sprint Harrie Lavreysen (Ned)
  omnium Benjamin Thomas (Fra)
  achtervolging Filippo Ganna (Ita)
  keirin Harrie Lavreysen (Ned)
  puntenkoers Corbin Strong (NZe)
  ploegkoers Denemarken
  kilometer Sam Ligtlee  (Ned)
  kampioenen vrouwen
  scratch Kirsten Wild (Ned)
  team sprint Duitsland
  ploegenachtervolging Verenigde Staten
  achtervolging Chloé Dygert (VS)
  omnium Yumi Kajihara (Jap)
  sprint Emma Hinze (Dui)
  keirin Emma Hinze (Dui)
  puntenkoers Elinor Barker (GBr)
  500 meter Lea Sophie Friedrich (Dui)
  ploegkoers Nederland