Bloedarmoede in Belgische mannentennis: de grote leegte achter David Goffin

  David Goffin.

  Neen, het gaat niet goed met ons mannentennis. Er is weliswaar het fenomeen David Goffin. Hij staat nog altijd in de top 10 van de wereldranglijst en dat is waanzinnig knap in een mondiale sport. Maar achter Goffin ligt er een ravijn. De 2e Belg op de wereldranglijst is Kimmer Coppejans, die op plaats 154 staat. Durft onze tennisman Gert Gommé het woord crisis in de mond te nemen?

  "Resultaten van Goffin kunnen armoede niet meer verbloemen"

  Gert Gommé: "Dit is zeker een crisis. De goede resultaten van David Goffin kunnen onze bloedarmoede niet langer verbloemen. Tot voor kort was er nog Steve Darcis, die altijd wel in de buurt van de top 50 te vinden was. Met die twee kon je een degelijke ploeg op de been brengen in de Daviscup."

   

  "Maar nu Goffin verstek laat gaan voor het duel in de Daviscup van komend weekend in Hongarije en nu Steve Darcis zijn tennisracket aan de haak heeft gehangen, hebben we niemand meer in de top 150. Dat is ongezien. Bovendien zijn onze betere Belgen de voorbije jaren eerder gezakt op de ranking dan gestegen."

  Waar blijft de jeugd?

  Nog meer reden tot bezorgdheid is het feit dat er ook niet meteen opvolging zit aan te komen. "Bij alle spelers onder de 25 jaar is de best gerangschikte Belg Zizou Bergs op plaats 515. Die staat al enkele jaren geboekstaafd als ons grootste talent. Maar om de één of andere reden trappelt ook hij ter plaatse."

   

  "Anderhalf jaar gelden stond hij zelfs bijna 150 plaatsen hoger. Arnaud Bovy is ook een talent, sinds 1 maart wordt hij begeleid door Steve Darcis, maar we moeten nog zien waar dat toe leidt."

  ATP-ranglijst
  10 David Goffin
  154 Kimmer Coppejans (hoogste ranking: 97)
  222 Ruben Bemelmans (hoogste ranking: 84)
  332 Arthur De Greef (hoogste ranking: 113)

  "Belgen focussen zich te veel op 1 ondergrond"

  In de gloriejaren van Kristof Vliegen stonden er op een bepaald moment vier Belgen (Vliegen, Xavier Malisse, Olivier en Christophe Rochus) in de top 40. Daar zitten we dus ver van af. We peilden bij Vliegen naar eventuele oorzaken.

   

  Kristof Vliegen: "Ik vind dat spelers in België zich te snel vastzetten op 1 ondergrond. Dat heb ik vorig jaar ook gemerkt, toen ik een tijdje met Arthur De Greef heb gewerkt. Maar hij is geen alleenstaand geval."

   

  "Ruben Bemelmans speelt graag indoor op een harde vloer en besliste al op jonge leeftijd dat hij zich daar wilde op toeleggen. Door die keuzes heeft de ontwikkeling van hun spel in bepaalde facetten stilgestaan."

  Kristof Vliegen.

  Generatie op leeftijd

  Volgens Kristof Vliegen kunnen we er ook niet naast kijken dat de huidige generatie stilaan op leeftijd geraakt. Kimmer Coppejans is met zijn 26 jaar de jongste, Arthur De Greef is 27, David Goffin 29 en Ruben Bemelmans 32.

   

  Vliegen: "Ik weet niet of ik dat mag zeggen, maar ik vind wel dat de huidige generatie beter zou moeten kunnen doen dan ze nu bezig zijn. Misschien moeten we nu enkele jaren door de woestijn en moeten we wachten op een nieuwe lichting."

   

  "Zizou Bergs zoekt naar oplossingen. Ik hoor dat hij sinds kort vaak in Spanje traint. Benieuwd waar zijn limiet ligt. We mogen hem vooral niet vergelijken met leeftijdsgenoten als Tsitsipas, Shapovalov en Auger-Aliassime, die nu al allemaal in de top 20 staan."

  Ruben Bemelmans

  Structureel probleem

  Moeten er structureel dingen veranderen om het niveau van ons mannentennis op te krikken? Kristof Vliegen: "We hebben sowieso al een structureel probleem met Vlaanderen en Wallonië. Op Tennis Vlaanderen worden met Zizou Bergs en Tibo Colson momenteel twee grote talenten opgeleid. In Wallonië zijn er ook twee of drie."

   

  "Als je die alle dagen samen zet, kan dat goed zijn voor hun niveau. Maar ach, ik ben er in diezelfde structuur ook geraakt. Wie weet komt alles op korte termijn toch nog goed."

  Kimmer Coppejans.