Michel Wuyts: "Het systeem van Deceuninck-Quick Step wordt gekopieerd"

  Michel Wuyts zag hoe meer en meer teams met meerdere kopmannen speelden.

  Het openingsweekend is achter de rug, de eerste prijzen zijn uitgedeeld. Michel Wuyts beantwoordde zondagavond in onze Facebook Live een reeks interessante vragen.

  Yentl Messiaen: Zal Deceuninck-Quick Step weer met de grote prijzen gaan lopen in het voorjaar?

   

  “Ik denk het wel. Maar dat zal niet zo gemakkelijk gaan als de voorbije jaren, omdat het systeem van Deceuninck-Quick Step gekopieerd wordt."

   

  "Ploegen zoals Education First, Trek-Segafredo en nog een aantal teams hebben ook gekozen voor meerdere kopmannen waarmee ze kunnen spelen."

   

  "Die nevenkopmannen gaan dan al eerder in de aanval, waardoor anderen de benen moeten stilhouden. Kijk maar naar Van Avermaet in de Omloop bij Trentin."

  Bernard Laureys: Wat mogen we nog verwachten van Jasper Stuyven?

   

  "Ik verwacht een heleboel van Stuyven. Op voorwaarde dat hij er af en toe een wedstrijd uitkiest waarin hij het kalmer aandoet."

   

  "Ik denk dat Stuyven in de Ronde en nog eerder in Parijs-Roubaix kan winnen. Zijn ritmiek, intelligentie en sprintsnelheid komen nu allemaal samen. Het is alsof hij daar een tijdje heeft moeten op wachten en nu op zijn 27e tot wasdom is gekomen."

  Luc Van Cothem: José De Cauwer of Paul Herygers?

   

  "Tussen hen kan ik niet kiezen. Ik heb hen allebei lief. Het mooiste zit hem in de afwisseling." 

  Kasper Vercruysse: Reken je Lampaert al tot de grote renners?

   

  "Ja, uiteraard. Je hebt kampioenen en je hebt mannen die staan te drummen om kampioen te worden. En bij die laatsten mag je Lampaert zetten."

   

  "Waar hangt dat dan vanaf? Die ene zege die hem illuster zal maken voor enkele weken en maanden. En dan kan het best zijn dat hij vertrokken is voor meer. Lampaert zal dat vooral kunnen in dat Quick Step-blok, met een Stybar, Jungels en Asgreen." 

  Nico Derwael: Had dit weekend er anders uitgezien met Mathieu van der Poel?

   

  "Van der Poel zou enkel de Omloop gereden hebben. Hij zou zich in de kijker gereden hebben en meedoen voor winst."

   

  "Maar ik wilde Van der Poel nog niet vastpinnen op een prestatie in de Omloop. Dat zou wat snel zijn, want Van der Poel trok na het veldritseizoen op skivakantie."

   

  "Als Van der Poel erbij is, zitten de andere teams sowieso met de "poepers"."

  Luc Van Cothem: Zou Moscon voor 1 of meerdere wedstrijden gestraft moeten worden?

   

  "Zijn team Ineos moet nu maatregelen nemen. Het is duidelijk dat Moscon zijn temperament niet onder controle kan houden."

   

  "Ik zou pleiten voor psychologische ondersteuning, maar ik mag toch aannemen dat ze daar al mee bezig zijn bij Ineos."

  Moscon werpt de fiets van een collega in de sloot na een valpartij:

  Nico Derwael: Is Wout van Aert niet te vroeg begonnen met koersen? 

  "Ik ben de voorbije week in contact geweest met Toon Claes, de arts die Wout van Aert geopereerd heeft. Hij heeft me verzekerd dat het in orde komt. Misschien met wat geduld. Maar Van Aert staat nu al verder dan we konden vermoeden."

   

  "Voor mij was Wout van Aert samen met Jasper Stuyven en Tim Declercq de man van de Omloop. Zijn comeback in het veld vond ik al imponerend. Wat hij gepresteerd in een lastige koers zoals de Omloop, vond ik verbluffend. Dat had ik niet verwacht."

  Yentl Messiaen: Denk je dat sommige wielerwedstrijden geannuleerd zullen worden door het coronavirus?

   

  "Ik denk van wel. In het Italiaanse voetbal worden wedstrijden uitgesteld of in lege stadions gespeeld. Ik denk dat de autoriteiten knopen zullen doorhakken in de plaats van hen die dat niet willen, dat is in dit geval RCS, de organisator van de grote Italiaanse wielerwedstrijden."

   

  "Dat zou wel best zo snel mogelijk beslist worden. Want zij die niet kunnen meedoen aan Tirreno-Adriatico zouden dan de kans moeten kunnen krijgen om te starten in Parijs-Nice. Maar Nice ligt dicht bij Italië, schuilt daar ook geen coronagevaar? Het houdt je wel bezig."

  Herbekijk de Facebook Live met Michel Wuyts: